Predstavljen aparat za slip-apneu u Opštoj bolnici Požarevac

Predstavljen aparat za slip-apneu u Opštoj bolnici Požarevac

Slip-apnea je jedan od najčešćih poremećaja sna

Danas, 5. oktobra 2017. godine na internom odeljenju Opšte bolnice Požarevac predstavljen je Holter aparat za slip-apneu.

Foto: Urban City

Slip apnea se dijagnostikuje polisomnografijom odn. praćenjem sna pacijenta pomoću posebnog uređaja konstruisanog upravo za dijagnostiku sleep apnee. Uređaj omogućava dobijanje preciznih rezultata za određivanje AHI indeksa i dalje tretiranje slip apnee.

Foto: Urban City

Najčešći poremećaj sna koji je do sada opisan je tzv. sleep apnea koju karakteriše povremeni kratkotrajni prestanak disanja tokom noci. Apnea je prestanak disanja koji može trajati 10, 20 ili 30 sekundi, posle čega se osoba budi iznenada i uplašena sa osećajem da nema dovoljno vazduha. Taj ciklus se može ponoviti tokom noći, a osoba često i nije svesna šta se dešava u toku noći, ali se ujutro budi umorna, sa glavoboljom, otežanom koncentracijom i teškim održavanjem pažnje.

Foto: Urban City

Postoje dve vrste apnee: opstruktivna i centralna. Kod opstruktivne apnee dolazi do suženja organa za disanje u predelu ždrela za vreme spavanja što onemogućava protok vazduha kroz disanje. Kada koncentracija kiseonika bude nižih vrednosti, osoba se budi, pokušava da udahne više vazduha prvim udahom a potom nastavlja da diše. Centralna apnea se javlja mnogo ređe i kod nje je problem neurološke ili srčane prirode. Najčešće se sa ovom tegobom susreću osobe prekomerne telesne tezine, tako da je jedan od prvih terapijskih saveta smanjenje telesne težine. Osobe koje imaju sleep apneu su preko dana pospane, bezvoljne, često dremaju na poslu i na javnim mestima ako duže sede.

KOMENTARIŠI