U narednih šest godina biće isključeno osam termo-blokova koji su odradili svoje. Njihov učinak bi trabalo da nadomesti budućih osam vetroelektrana, jedna parno-gasna termoelektrana u Pančevu i blok B3 u TE Kostolac B. Ovo je samo deo buduće slike srpske energetike kako je vidi Predlog uredbe kojom se definiše program ostvarivanja Strategije razvoja energetike i to za period od 2017. do 2023.

Javna rasprava o ovom dokumentu je otvorena do 19. avgusta, a u utorak je organizovana u Privrednoj komori Srbije. Dosad je preko sajta Ministarstva energetike stiglo 76 primedaba i trećina je prihvaćena.

Do 2023. godine, ako se zacrtana dinamika i ostvari, potrošači bi trebalo ređe da ostaju bez struje. Sa sadašnjih 0,005 odsto neisporučene energije, učešće bi trebalo da padne na 0,003 odsto. Potrošači bi, umesto pola sata, bez struje po prekidu u proseku trebalo da su u mraku po 21 minut. Istovremeno, umesto da godišnje pišu 8,5 prekida po korisniku, trebalo bi da izbroje 6,7 “isključenja”. Godišnji gubici električne energije u distributivnom sistemu bi sa trenutnih 12,8 odsto do 2023. trebalo da padnu na 9,6 odsto.

– Od velikog je značaja za građane i privredu da se obezbedi energetska bezbednost i da se na pravilan način procene resursi koji obezbeđuju tu bezbednost – istakao je u utorak Aleksandar Perić, specijalni savetnik u PKS.

KOMENTARIŠI