Sedam načina da pomognete detetu da uspe u školi

Sedam načina da pomognete detetu da uspe u školi

Foto: Pixabay // ilustracija

Polazak u školu je značajan događaj u životu deteta, ali i bitna prekretnica u porodici. Za svakog roditelja koji želi da olakša detetu snalaženje sa novim obavezama i odgovornostima bitno je da se pripremi i “naoruža” korisnim strategijama.

Postoje razne metode koje funkcionišu kada je u pitanju školski uspeh i roditeljski podsticaj. Međutim, treba imati na umu da neće svaki predloženi savet jednako biti efikasan za svu decu. Stoga se roditeljima preporučuje da prate svoje dete i u skladu sa njegovim senzibilitetom upravljaju situacijom i prilagode se novim životnim okolnostima. Ipak, treba imati u vidu neke osnovne korake koji bi mogli da budu “baza” i dobar početak kada želite da podstaknete detetov uspeh.

#1 Pripremite se zajedno za novu školsku godinu

Dobra motivacija za učenje, pogotovo za đake koji tek polaze u školu jeste zajednička priprema i kupovina školskog pribora. Ohrabrite dete da izabere sveske i olovke koje želi, birajte udžbenike renomiranih izdavača. Bilo da obilazite knjižare ili ste više za internet kupovinu, dostupni rančevi za prvi razred poznatih brendova su kvalitetni i u većini slučajeva ergonomski modeli. Iako će se vaš mališan verovatno fokusirati na dizajn i estetske aspekte ranca, obavezno proverite i njegove funkcionalne strane pre nego što konačno kupite.

Jedno je sigurno, dete koje je zadovoljno izborom ranca, svezaka, pernice i ostalih školskih dodataka biće motivisanije da ide u školu i da uči.

#2 Posetite školu i njenu web stranicu

Ukoliko poznajete raspored u školskoj zgradi, kao i teren i dvorište, može vam biti mnogo lakše da se povežete sa svojim detetom kada razgovarate o tome kako je provelo dan u školi. Uvek je dobro znati gde se nalazi zbornica, koja je detetova učionica, gde je školska ambulanta (ako škola ima medicinsku sestru) itd.

Pre nego što dete krene u školu, ali i kasnije, dok nastava traje, praktično je da pratite zvanični sajt. Na web stranici škole možete pronaći informacije o kalendaru školske godine, kontakt podatke osoblja, obaveštenja o događajima, izletima i drugim aktivnostima koje škola organizuje.

#3 Stvorite rutinu pisanja domaćeg zadatka

Za učenike nižih razreda osnovne škole, a naročito za prvake može biti poprilično izazovno da se nose sa svim novim obavezama. Međutim, rutina pisanja domaćeg zadatka je i više nego korisna strategija, jer pomaže detetu da vežba važne veštine učenja. Ujedno, radeći zadatke kod kuće mali učenik razvija osećaj odgovornosti koji mu može koristiti i izvan učionice.

Postavite i organizujte dan tako da dete zna da domaći zadatak smatrate prioritetom. Kao roditelj možete pomoći kreiranjem efikasnog okruženja za učenje i pisanje. Ukoliko nemate uslova da u stanu izdvojite celu sobu, obezbedite detetu dobro osvetljen, udoban i miran kutak za rad. Naravno, preporučuje se izbegavanje ometanja poput televizije u pozadini. Korisna strategija je i da podesite vreme početka i završetka pisanja domaćeg. Dete onda ima zaokružen “termin” nakon kog zna da može da se igra, opusti ili odmori.

Dok dete radi domaći, budite mu na raspolaganju da tumačite uputstva, odgovarate na pitanja i nedoumice koje dete ima, kao i da pregledate završeni rad. Iako deluje najjednostavnije da sami dovršite zadatke, oduprite se ovoj želji. Učenje na greškama je deo procesa koje dete treba da prođe.

#4 Pošaljite svoje dete u školu spremno za učenje

Hranljiv doručak pokreće decu i priprema ih za dan. Uopšteno govoreći, deca koja doručkuju imaju više energije i bolji su u školi. Možete da pomognete detetu tako što ćete mu obezbediti obrok bogat celim žitaricama, vlaknima i proteinima. Veće su šanse da će imati bolji raspon pažnje, jaču koncentraciju i pamćenje na časovima.

Detetu je takođe potreban san, odnosno odgovarajući broj sati kvalitetnog noćnog sna kako bi preko dana bilo budno i spremno da uči i pamti. (Većini dece školskog uzrasta treba 10 do 12 sati sna tokom noći.) Poteškoće pred spavanje mogu nastati u ovom uzrastu iz raznih razloga. Domaći zadaci, sport, aktivnosti posle škole, televizija, kompjuteri i video igrice, kao i užurbani porodični rasporedi, mogu doprineti tome da deca ne spavaju dovoljno.

Nedostatak sna može izazvati razdražljivo ili hiperaktivno ponašanje, a onda učiniti da detetu bude teško da bude pažljivo na času. Zbog toga je važno da imate doslednu rutinu odlaska na spavanje, posebno u školskim noćima, tj. tokom radne nedelje. Obavezno ostavite dovoljno vremena pre spavanja da omogućite svom detetu da se opusti pre nego što se ugasi svetla. Najmanje sat vremena pre spavanja bi trebalo da bude bez ekrana, igrica i interneta.

#5 Učite dete veštinama učenja

Učenje za test može biti zastrašujuće za malu decu, a mnogi učitelji očekuju i pretpostavljaju da će roditelji pomoći svojoj deci tokom prvih godina osnovne škole. Ako ukažete detetu u ranom uzrastu na važnost veština učenja, to će mu se kasnije višestruko isplatiti, i to ne samo tokom obrazovanja.

Budite upućeni u datume kontrolnih i pismenih zadataka, kao i testova iz svih predmeta. Tako možete pomoći svom mališanu da se blagovremeno pripremi umesto da uči dan ranije. Ako krene na vreme da uči, onda može da podeli gradivo i sve zadatke na manje delove kojima se može upravljati, tako da priprema za test ne bude ogromna i stresna.

#6 Shvatite ozbiljno prisustvo nastavi

Bolesna deca treba da ostanu kod kuće, odnosno da izostanu iz škole ako imaju temperaturu, mučninu, povraćaju ili imaju dijareju. No kada je zdravo, važno je da svakog dana dete na vreme stigne u školu, jer nadoknađivanje propuštenog gradiva može biti izazovno i stresno.

Ponekad dete izbegava školu zbog problema sa drugovima iz odeljenja, poteškoća sa zadacima i ocenama ili čak sa nastavnicima. Anksioznost koju mališan oseća može se manifestovati i kroz fizičke simptome kao što su bolovi u stomaku ili glavobolja. Ukoliko sumnjate da dete ima neki problem u školi, pokušajte da porazgovarate s njim, a onda možda i sa učiteljicom/učiteljem da otkrijete uzroke odbijanja škole. Školski psiholog bi takođe mogao da pomogne.

#7 Odvojite vreme za razgovor o školi

Obično je lako razgovarati sa osnovcima o tome šta se dešava na času i o najnovijim vestima u školi. Verovatno znate koje knjige vaše dete čita i upoznati ste sa matematikom i zadacima koje radi. Međutim, nekad roditelji mogu biti toliko zauzeti da zaborave da postave ona jednostavna pitanja koja mogu da utiču na uspeh dece u školi.

Odvojite vreme za razgovor sa svojim detetom svaki dan, tako da zna da vam je važno ono što se dešava u školi. Kada je dete svesno da su roditelji zainteresovani za njegove ocene i akademski život, ono će ozbiljno shvatiti i školu.

Način na koji pričate i slušate svoje dete može uticati na to koliko dobro vaše dete sluša i reaguje. Važno je da pažljivo slušate, uspostavite kontakt očima i izbegavate multitasking dok razgovarate. Obavezno postavljajte pitanja koja moraju da imaju opširniji odgovor od „da“ ili „ne“.

Prve prve godine školovanja su veoma važno vreme za roditelje da budu informisani i da pruže detetu podršku u vezi sa obrazovanjem. Setite se, sada u saradnji sa školom, zapravo postavljate scenu za rast i razvoj svog deteta i njegov školski uspeh.

KOMENTARIŠI