7. Regionalno savetovanje “Uzgoj, reprodukcija i zdravstvena zaštita konja” – otvoreno u...

7. Regionalno savetovanje “Uzgoj, reprodukcija i zdravstvena zaštita konja” – otvoreno u Ljubičevu

U Ergeli Ljubičevo otvoren je naučni skup posvećen konjarstvu, čime Ljubičevske konjičke igre, pored sportske, kulturne i turističke dimenzije poprimaju i teorijski značaj u odnosu prema najplemenitijoj životinji.

Današnji dan će se uglavnom svoditi na predavanja, imaće edukativni karakter. Radiće se u nekoliko plenarnih sekcija, prva sekcija će biti posvećena odgoju konja i selekciji.

Biće reči o problemima koji se javljaju prilikom odabira priplodnih životinja, naslednim bolestima, bolestima koja se prenose polnim putem. Sa svim ovim stvarim biće upoznat širi auditorijum.

Foto: Urban City

Druga sekcija će biti posvećena takođe jednoj aktuelnoj temi, u pitanju su vektorski prenosive bolesti jer sa klimatskim promenam sve više smo suočeni sa problemom bolesti koje prenose krpelji, komarci i drugi insekti.

Foto: Urban City

Biće reči o krpeljskom encefalitisu koji je bio i prisutan ove godine u ergeli Ljubičevo, o bolesti groznici zapadnog nila, takođe bolest koja je kod nas trenutno aktuelna o infektivnoj anemiji kopitara, lajmskoj bolesti. Ove bolesti ne samo što ugrožavaju konje ugrožavaju i ljude.

Foto: Urban City

Posle obilaska ergele, poslepodne biće sekcija o parazitskim bolestima konja. Održaće se i okrugli sto koji će se odnositi na odgoj lipicanera, to je rasa konja koja je kod nas najbrojnija i tu ima puno problema.

Foto: Urban City

Tu će predavanje održati profesori iz Hrvatske i Slovenije, jer na tom području su konji ove rase najviše zastupljeni pa čak i više nego kod nas.

Profesor Dragiša Trailović će održati predavanje  više za odgajivače, da se skrene pažnja na probleme u praksi koje se odnose na greške u ishrani.

Sutrašnji dan je predviđen za radionice koje će trajati po četri sata, gde će svi učesnici odsušati uvodna predavanja i krenuti da rade praktično. Tu će učesnici moći i da čuju nešto novo, i da vide kako se radi i  da probaju sami to da urade.

Foto: Urban City

Većina učesnika po završetku svih dešavanja za savetovanje otići će na otvaranje 54. Ljubičevskih igara i prisustvovati svečanom defileu.

 

KOMENTARIŠI