8. mart – Međunarodni dan žena

8. mart – Međunarodni dan žena

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Međunarodni dan žena je službeni praznik u najmanje 20 zemalja sveta, uključujući Kubu, Laos, Rusiju i Vijetnam. U mnogima nije, među njima su one najrazvijenije i one “u kojima je sve počelo”. To ipak ne sprečava da se svake godine 8. mart masovno obeležava brojnim političkim skupovima, konferencijama i akcijama kako bi se žene okupile, borile i bodrile.

Međunarodni dan žena posvećen je proslavi ženskih dostignuća u socijalnoj, ekonomskoj, kulturnoj i političkoj sferi. Ovog dana se takođe skreće pažnja na rodnu (ne)ravnopravnost i ženska prava. Rodna ravnopravnost se pored ostalog meri upoređivanjem prihoda žena i muškaraca, njihovog obrazovanja i radnog vremena.

Ova sociološka metrika pomaže istraživačima da shvate kako društvo napreduje ili nazaduje u određenim oblastima. Takođe je važno sredstvo za kreatore politika koji teže ka ravnopravnosti polova.

Globalno, obeležavanje Međunarodnog dana žena vreme je za razmišljanje o njihovom položaju, zalaganjima i akcijama kako bi se barijere dalje rušile. Sa više od jednog veka istorije, Međunarodni dan žena je pokret usredsređen na jedinstvo i snagu.

Zašto 8. mart?

Bogata istorija Međunarodnog dana žena seže do 1909. godine kada je Socijalistička partija Amerike i 15.000 žena u Njujorku protestvovalo tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Prvobitno nazvan nacionalni Dan žena, proslava se proširila svetom, a Rusija je nesvesno postavila trend 8. marta.

Dok su se muškarci borili u Prvom svetskom ratu, žene su se borile sa nestašicom hrane i vladom koja nije slušati njihove zahteve. Zbog toga su 8. marta 1917. godine desetine hiljada Ruskinja izašle na ulice zahtevajući promene. Ti protesti otvorili su put ruskim ženama da dobiju biračko pravo.

KOMENTARIŠI