Afrička kuga svinja najviše zastupljena u Braničevskom okrugu

Afrička kuga svinja najviše zastupljena u Braničevskom okrugu

Foto: Pixabay // Ilustracija

Afrička kuga svinja od početka godine registrovana je u ukupno 66 mesta i lovišta u Srbiji, navodi se u izveštaju Uprave za veterinu.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, zaključno sa 30. junom, bolest je utvrđena kod većeg broja domaćih nego divljih svinja.

U Srbiji virus, prema ranije potvrđenim informacijama, nije registrovan na velikim komercijalnim farmama, što bi izazvalo ogromne ekonomske gubitke.

Prema podacima ministarstva, najviše zaraženih svinja je u: Braničevskom okrugu, zatim Pčinjskom, Pomoravskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Podunavskom, Srednjobanatskom okrugu, a zaraza je u junu registrovana i na području Beograda, tačnije opštini Palilula.

Uprava za veterinu objavila je da preko veterinarskih organizacija na terenu, prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja na afričku kugu na celoj teritoriji Srbije i preduzima sveobuhvatne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti.

Kako objašnjavaju stručnjaci, virus napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

KOMENTARIŠI