Foto: Pixabay // ilustracija

AIK banka saopštila je da je dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje Sberbank Srbija.

AIK banka će, kako su istakli u saopštenju, na taj način povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u Srbiji.

“Uspešnim završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK banka će uvećati svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizičkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijardi evra”, rekli su u AIK banci.

Predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić ocenila je da, jačanjem tržišne pozicije, AIK banka dolazi na korak bliže ostvarenju strateškog cilja da se pozicionira kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu.

“Veličina naše aktive povećaće se na gotovo četiri milijarde, sa tržišnim udelom od devet odsto, čime će AIK banka, kao okosnica naše bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije”, istakla je Galić i poželela dobrodošlicu zaposlenima Sberbanke, “novom članu naše bankarske porodice”.

Predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković izrazio je zadovoljstvo uspešno završenom kupoprodajom, istakavši posebno jasnu strategiju i viziju AIK banke u pogledu daljeg razvoja.

“Uspešan završetak procesa je odlična vest za sve nas, budući da smo tokom proteklih meseci svi zajedno vredno radili na tome. Sberbank Srbija postaje deo AIK banke kao jedne od kapitalno najsnažnijih, najlikvidnijih i izuzetno profitabilnih banaka na domaćem tržištu”, kazao je Bošković.

On je naveo da je iza banke godina u kojoj je ostvaren najbolji poslovni rezultat, uz značajan rast vrednosti kreditnog portfolija, ali isto tako i uz rast depozita od 30 odsto.

“U narednom periodu nas očekuje integracija, a uveren sam da ćemo i taj proces veoma brzo i uspešno kompletirati. Spremnost i volja za sinergijom postoji i na jednoj i na drugoj strani, a to je svakako najvažnije kada se dva uspešna tima integrišu u banku koja će u svemu biti još uspešnija”, rekao je Bošković.

KOMENTARIŠI