Akcijom za zdravlje Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležen u Požarevcu

Akcijom za zdravlje Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležen u Požarevcu

U prostorijama Crvenog krsta u Požarevcu, danas, 10. maja je organizovana Akcija za zdravlje povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se pod sloganom “Kretanjem do zdravlja” i cilj je da se podigne nivo svesti kod celokupnog stanovništva o značaju fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti I očuvanju I unapređenju zdravlja.

U okviru akcije rađeni su preventivni pregledi, merenje krvnog pritiska, nivoa šećera i masnoće u krvi kao i davanje stručnih saveta lekara.

Dr Cvija Stojanović iz ZZJZ Požarevac, istakla je da su aktivnosti kao što su hodanje, vožnja bicikla, ples, imaju prednosti kada je zdravlje u pitanju. Fizička aktivnost smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, pomaže u kontroli telesne mase, a doprinose i dobrom mentalnom stanju.

Zavod za javno zdravlje Požarevac današnju akciju organizovao je uz podršku Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja, Crvenog krsta i ZU Apoteka Požarevac.

Međunarodnidan fizičke aktivnosti obeležava se 10. maja svake godine, počev od 2002. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula globalnu kampanju u cilju podizanja svesti celokupne javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti, očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja. Ovaj dan se u našoj zemlji obeležava pod sloganom „Kretanjem do zdravlja”, a odnosi se na umerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mesto i vreme izvođenja. Ciljna grupa je celokupna populacija uvažavajući sve različitosti u smislu uzrasta, pola, verske, rasne, socijalne, ekonomske i etničke pripadnosti.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasli bi trebalo da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Deci je potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno. Od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja, vremenskih prilika zavisiće i izbor vrste aktivnosti (šetnja, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, vežbe…), njena učestalost i trajanje. Ne postoji najbolja – svaka fizička aktivnost je dobra.

KOMENTARIŠI