Ako potrošite manje struje u odnosu na isti mesec prošle godine imaćete...

Ako potrošite manje struje u odnosu na isti mesec prošle godine imaćete popust

Foto: Pixabay // ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nisu planirane nikakve restrikcije struje i isključenja i najavio da će umesto toga građani koji budu štedeli struju dobiti veliki popust.

Vučić je rekao na konferenciji za novinare da će nova vlada uskoro napraviti plan, ali da su o tome već razgovarali i vlada će za mesec dana o tome obavestiti građane.

“Oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine, na primer, septembar na septembar itd. imaće drastične popuste na cenu električne energije”, istakao jeVučić u obraćanju javnosti.

Naglasio je da se ne planiraju isključenja, ali oni koji sami budu štedeli imaće dodatni popust, kakav nisu očekivali.

Kaže da je državi jeftinije da plati 57 evra po megavatu, koliko nas košta proizvodnja struja iako se prodaje građanima za oko 41 evra.

Pa uz te popuste neka košta i 100 evra po megavatu, to je jefinije nego da uvozimo struju kada bude koštala 1.000 evra po megavatu, naglasio je on.

“Želimo da građani ne osete ništa i da to bude na dobrovoljnoj bazi, a da može da uštedi i da mu račun, na primer, umesto 4.000 dinara bude 3.000 dinara”, naveo je Vučić.

Tako ćemo da zaradimo jer ćemo manje da uvozimo, dodao je predsednik.

Vučić je rekao da hoće da svi građani znaju da postoje ozbiljni problemi i da neće nikoga da laže kako je stanje divno i normalno i kako će sve biti u redu.

Kaže da gas može da pokrije do četiri odsto ukupne potrošnje struje i napomenuo da danas trošimo ukupno za oko sedam odsto više struje nego pre, jer više troše i industrija i domaćinstva

On je rekao da Srbiji u zimskim mesecima Srbija dnevno troši 120 gigavat sati električne energije, a može da pokrije iz svoje proizvodnje 105, a da u pojedinim danima može da dostigne i 125 gigavata potrošnja.

Vučić je rekao da dnevno fali oko 20 gigavat sati i dodao da je ranije cena megavata na tržištu bila 100 evra, što je bilo dva miliona dnevno troška za državu.

KOMENTARIŠI