Aleksandar Martinović u radnoj poseti Velikom Gradištu

Aleksandar Martinović u radnoj poseti Velikom Gradištu

Opštinu Veliko Gradište posetio je u sredu ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović gde je sa rukovodostvom lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom Draganom Milićem, i u prisustvu predstavnika Braničevskog upravnog okruga Vojislava Pejićarazgovarao o daljoj saradnji i investicijama.

Na radnom sastanku ministru su predstavljeni realizovani projekti u kojima je proteklih godina učestvovalo i ovo ministarstvo, što, kako je rekao predsednik Milić, nisu mala sredstva, kao i planovi za naredni period.

Ovom prilikom ministar je i obišao mesta u koje je Ministarstvo uložilo značajna sredstva.

U renoviranoj skupštinskoj sali, gde je uvedena elektronska priprema i praćenje rada sednica lokalnog parlamenta, Opštinskog veća i radnih tela, projekat “E-skupština“ prisutnima je prezentovao predsednik Skupštine opštine Vladimir Štrbac.

U okviru posete, u prisustvu predsednika MZ Kumane Ratibora Jovanovića, organizovan je i obilazak ovog sela, jednog od 25 naselja u opštini gde je postavljena kompletna javna LED rasveta, kao i destilerije „Destillery Kumane d.o.o.“, vlasnika Saše Brankovića i Gorana Mladenovića, uspešnih proizvođača voćnih rakija i likera.

Domaćini su s ministrom prošetali centrom turističkog kompleksa Srebrno jezero u okviru kojeg se nalazi i nova moderna sortska hala, između ostalog, finasirana i sredstvima MDULS-a.

Zahvalivši predsedniku opštine i njegovim saradnicima na gostoprimstvu, Martinović je podsetio na neke od projekata koje je finansiralo Ministarstvo i napomenuo da će i ono i dalje nastaviti saradnju sa ovom opštinom koja ima mnogo potencijala, pre svega turističkih, a koji tek treba da budu iskorišćeni u punom kapacitetu.

“Ovde je država mnogo uložila, resorna ministarstva su uložila značajna sredstva da bi se obezbedio ekonomski razvoj opštine Veliko Gradište i Republika Srbija ća i dalje nastaviti da ulaže u ovu opštinu koja je i strateški veoma važna pošto se, praktično, nalazi u graničnom pojasu.“, rekao je Martinović, ukazavši na Rumuniju, zemlju Evropske unije i članicu NATO-a.

Ministar je rekao i da je, na održanom sastanku, upoznat sa projektom za uvođenje jedinstvenog upravnog mesta, što će u velikoj meri građanima olakšati ostvarivanje brojnih prava koja imaju pred organima lokalne samouprave i državnim organima. Takođe, on je istakao da mu se naročito dopala ideja fonda iz koga bi se finansirale predprojektne aktivnosti.

Ministar Martinović je pohvalio i sjajan projektni tim sa rukovodstvom opštine koji za apsolutno sve projekte nisu angažovali ni jednog konsultanta već su svi urađeni u Opštinskoj upravi i Odeljenju za lokalni ekonomski razvoj te da su konkurentni ne samo kod resornih ministarstava već i u prekograničnoj saradnji.

On je, govoreći o velikom broju meštana na privremenom radu u zemljama EU, istakao da je zadatak Republike Srbije da sa lokalnom samoupravom uradi sve kako bi povećali broj stanovnika opštine, što i jeste jedan od prioriteta predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Ministar se osvrnuo i na nastojanje države Srbije da se čitava zemlja podjednako razvija kao i na aktuelnu političku situaciju u zemlji i regionu.

I predsednik Milić je u obraćanju istakao da Vlada Republike Srbije i predsednik Vučić imaju neverovatan sluh za razvoj ovakvih opština sa skromnim budžetima, pohvalivši dosadašnju saradnju, naročito sa ovim ministarstvom sa kojim je sada dogovorena saradnja na konkretnim projektima što će uskoro dati vidljive rezultate.

KOMENTARIŠI