ANA IVANOVIĆ ZAVRŠILA TENISKU KARIJERU

ANA IVANOVIĆ ZAVRŠILA TENISKU KARIJERU

Ono što se šuškalo, postalo je javno. Ana Ivanović, nekada najbolja teniserka sveta, a trenutno 63. na planeti, odlučila je da završi karijeru, saznaje "Blic".

Sa 29 godina, Ivanovićeva, grend slem šampionka iz 2008. odlučila je da kaže zbogom sportu koji toliko voli i koji joj je omogućio da proputuje svet. Iako postoji promil šanse da njena odluka bude u drugom pravcu, kako saznajemo, rešila je da stavi tačku i oprosti se od tenisa, što će uskoro i saopštiti.

Priču o Aninim počecima znamo napamet. Kao devojčica je trenirala u bazenu na 11. aprilu. Dok su padale bombe nije želela da se preda već je naporno trenirala. Tenis je zavolela još kao petogodišnjakinja. Kada je na televiziji videla Moniku Seleš kako igra, poželela je i sama da se oproba u belom sportu. I nije pogrešila.

Da je izuzetno talentovana, brzo se videlo. Najbolji rezultat kao juniorka je ostvarila kada je 2004. igrala polufinale Vimbldona. Doduše, izgubila ga je, ali te godine vezala 26 uzastopnih pobeda na ITF turnirima i osvojila četiri takmičenja. Tu 2004. počela je kao 705. na svetu, a završila je kao 97.

Na uspeh u seniorskoj konkurenciji, nije dugo čekala. Već 2005. je osvojila prvi WTA turnir. U Kanberi, kao 91. igračica sveta, savladala je Melindu Cink sa 7:5, 6:1. Tu sezonu je završila kao 16. na planeti.

U narednim godinama, imala je zapažene rezultate, a onda je zablistala 2008. Tada je osvojila Rolan Garos i učinila nas beskrajno ponosnima jer smo slušali himnu Srbije.

Tada je Ivanovićeva postala prva teniserka sveta 9. juna 2008. i na tom mestu se zadržala do 10. avgusta iste godine. Ukupno 12 nedelja.

Tenisku zrelost je dostigla veoma rano. Sa 20 godina postala je šampionka Rolan Garosa i prva igračica sveta. Po sopstvenom priznanju sav uspeh joj se desio prerano.

– U jednom trenutku sam bila na vrhu, pa je došlo do pada. Stvarno sam imala nekoliko teških godina, ali čini mi se da se polako vraćam u ritam. Što kaže moj trener Najdžel Sirs, možda sam prerano stigla do najbolje igračice na svetu, a da pritom psihički nisam bila spremna za tako nešto – rekla je Ivanovićeva.

Od tada, pa u narednih nekoliko godina, usledio je pad. Ana je sporadično igrala dobro, više je postila nego što je osvajala turnire, ali onda je počela da radi sa srpskim timom – Nemanjom Kontićem i Zlatkom Novkovićem. Ta saradnja joj je donela veliki uspeh jer je 2014. završila na petom mestu WTA liste. Raskid saradnje najpre sa Kontićem, a potom i sa Novkovićem, doneo joj je loš period koji je trajao do trenutka kada je odlučila da kaže zbogom tenisu.

Ivanovićeva je u karijeri osvojila 15 titula, a inkasirala je samo od turnira 15.510.787 dolara. Njeni najznačajniji sponzori su Adidas, Joneks, Šiseido, Dubai djuti fri, Seiko…

Celu vest pogledajte OVDE.

KOMENTARIŠI