Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je sa predsednikom kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) Žang Čunom i ambasadorom NR Kine u Srbiji Li Mančangom povodom angažmana te kompanije na izgradnji novog bloka B3 u TE “Kostolac”. Vrednost projekta iznosi preko 700 miliona dolara.

Aleksandar Antić se zahvalio kompaniji CMEC na razumevanju potrebe srpske strane da se projekat izgradnje novog bloka razvija na najbolji i najkvalitetniji način, budući da se radi o najvećem projektu u poslednjih 30 godina, gde će snaga novog bloka B3 iznositi čak 350 megavati.

Naglasio je da se ulažu napori u procesu pribavljanja dozvola i neophodne dokumentacije, ali da obe strane moraju da daju maksimalan angažman, kako bi se projekat sproveo do kraja, u skladu sa dogovorenim rokovima.

“Činjenica da je predsednik CMEC-a za kratko vreme dva puta posetio Srbiju, govori dovoljno o posvećenosti ovom cilju”, istakao je Antić.

Žang Čun se zahvalio ministru na upriličenom sastanku i izrazio uverenje da će nakon ovog susreta obe strane imati jasniju sliku preseka stanja projekta, što je od značaja za dalje korake, i najavio učestalije dolaske u Srbiju, radi intenziviranja radnji u samom procesu projektovanja i izgradnji termoelektrane, navodi se u saopštenju Ministarstva.

“Cilj nam je, da pored toga što ćemo uposliti projektante koji su referentni i imaju iskustva sa procedurama, angažujemo projektante koji su iz Srbije. To je još jedan od načina na koji želimo da dokažemo iskreno prijateljstvo sa Srbijom. Čvrsto uveravamo srpske partnere da će projekat biti realizovan do kraja 2020. godine”, rekao je Čun.

Ministar rudarstva i energetike je naveo da je Vlada Republike Srbije opredeljena i posvećena da pomogne kompaniji CMEC da sve aktivnosti sprovede u najavljenim rokovima.

“Uz saradnju sa Elektroprivredom Srbije, uveren sam u uspešan razvoj ovog projekta”, rekao je Antić.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, predstavnici Elektroprivrede Srbije, kao i predstavnici CMEC-a.

KOMENTARIŠI