Arriva ima novog vlasnika

Arriva ima novog vlasnika

Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Arriva Srbija, jedan od najvećih privatnih operatera javnog prevoza u zemlji, od ponedeljka ima novog vlasnika. Nemački investitor privatnog kapitala Mutares završio je akviziciju kompanije Arriva Litas i sada preuzima sve Arrivine aktivnosti u Srbiji od prethodnog vlasnika, Deutsche Bahn.

Sa završenom transakcijom, Mutares preuzima sve aktivnosti Arrive u Srbiji.

Komentarišući završetak transakcije, koju su obe strane potpisale prošlog septembra, iz kompanije Mutares navode:

„Srdačna dobrodošlica za kompaniju Arriva Srbija u Mutares portfolio. Arriva Srbija je jaka i dinamična kompanija – ona je tržišni lider po kvalitetu usluga na srpskom autobuskom tržištu, ima uspostavljen poslovni model koji će svakako doprineti jačanju konkurentnosti u budućnosti. U kombinaciji sa jakim izgledima za razvoj tržišta, imamo solidna očekivanja za povećanje profitabilnosti, kao i za generisanje poslovnog rasta”, kaže Thibault Depoix-Joseph, Principal kompanije Mutares, zadužen za operacije u Srbiji.

Prema rečima direktora Arrive u Srbiji Negoslava Jovanovića, akvizicija će kompaniji pružiti mogućnost da se fokusira na jačanje svoje pozicije na tržištu:

“Sa Mutaresom, Arriva dobija novog i snažnog partnera za poslovanje u Srbiji sa ekspertizom u oblasti transformacija i razvoja. Imamo velike ambicije za javni prevoz, a sa novim vlasnikom možemo ponovo da se fokusiramo na jačanje naše pozicije kako bismo postali aktivan igrač na srpskom tržištu, koje može da očekuje jaku i konkurentnu Arrivu, sa jasnom ambicijom da privuče što veći broj putnika u javni prevoz i da doprinese održivoj agendi.“

Profil kompanije Mutares

Mutares SE & Co. KGaA, Minhen (www.mutares.com) je kompanija privatnog kapitala sa listiranim akcijama na berzi i kancelarijama u Minhenu (HK), Amsterdamu, Frankfurtu, Helsinkiju, Londonu, Madridu, Milanu, Parizu, Stokholmu, Beču i Varšavi. Za finansijsku 2023. godinu očekuju se konsolidovani prihodi od 4,8 do 5,4 milijarde evra. Uprava i Nadzorni odbor zajedno drže više od jedne trećine svih akcija Mutaresa sa pravom glasa. Akcije Mutares SE & Co. KGaA se trguju na regulisanom tržištu Frankfurtske berze pod simbolom “MUX” (ISIN: DE000A2NB650).

KOMENTARIŠI