Aukcija za uvođenje 5G mreže u Srbiji sledeće godine

Aukcija za uvođenje 5G mreže u Srbiji sledeće godine

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je u utorak da aukcija za dodelu frekvencija za uvođenje 5G mreže u Srbiji neće biti raspisana ove godine i da raspisivanje treba očekivati do kraja prve polovine 2022. godine.

Ona je na poslovnom razgovoru sa predstavnicima Američke privredne komore u Srbiji navela da se sa pripremama za uvođenje 5G mreže krenulo početkom prošle godine, ali da su one zbog pandemije korona virusa odložene.

„Krenuli smo u uvođenje, RATEL je uputio javni poziv za proveru zainteresovanosti mobilnih operatora da učestvuju u aukciji i juče smo od njega dobili dokument da su mobilni operatori koji rade kod nas izrazili zainteresovanost za dalje učešće na ovoj aukciji“, rekla je ministarka.

Naglasila je da je za Ministarstvo važan priliv u budžet od uvođenja ove mreže ali i da se ona razvija i ulaže u njenu infrastrukturu na terenu, što će omogućiti korišćenje mreže u industriji, agraru, medicini i drugim oblastima, prenosi Tanjug.

Kada je reč o kriterijumima, rekla je da su tri mobilna operatora koja imamo dovoljna za naše tržište i da se ne vidi prostor za nove operatore, a drugi kriterijum će biti vremenski rok u kome će se ulagati i infrastrukturu na terenu.

KOMENTARIŠI