U petak i subotu, 22. i 23. oktobra udruženje „Žena uz ženu“ povodom meseca borbe protiv raka dojke realizuje projekat „Budi hrabra“.

U petak i subotu u periodu od 12,00 do 18,00 časova na kružnom toku u centru grada biće stacioniran autobus sa svom neophodnom opremom za dijagnostički pregled.

Karavan “Budi hrabra” će tokom oktobra obići 12 gradova u Srbiji.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutˮ, rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca. Prema podacima iz 2018. godine, u Republici Srbiji od raka dojke, broj novoobolelih žena bio je 4561, a ukupan broj umrlih 1691. Iste godine broj novoobolelih žena od raka dojke bio je u Braničevskom okrugu 67 a u Podunavskom okrugu 118. Broj umrlih žena od raka dojke u Braničevskom okrugu iznosio je 27, a u Podunavskom okrugu 51.

KOMENTARIŠI