Auto-put završen 90%, Most Moračica dobija dekorativnu rasvetu

Auto-put završen 90%, Most Moračica dobija dekorativnu rasvetu

FOTO: URBAN CITY / B.P., JUL 2019.

Najimpozantniji objekat budućeg auto-puta most Moračica, tokom noći će biti prava atrakcija, jer će na njemu biti postavljena posebna, dekorativna rasveta.

Od svih objekata na prvoj deonici auto-puta most Moračica, definitivno privlači najviše pažnje prolaznicima. Reč je najkompleksnijem objektu budućeg autoputa, koji je građen više od tri godine.

Središnji stub Moračice visok je više od 160 metara, a most je dugačak nepuni kilometar, prenosi CdM.

Središnji stub Moračice visok je više od 160 metara, foto: URBAN CITY, jul 2017.

Konačno, kolovozna konstrukcija sa stubovima je spojena u septembru prošle godine i od tada je počelo opremanje mosta (hidroizolacija, izrada odvoda, slivnika, ivičnih greda…).

Takođe, nakon dve godine, koliko je prošlo od kako je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo Ministarstvu saobraćaja građevinsku dozvolu za postavljanje dekorativne rasvete, ona će, napokon, uskoro i biti postavljena.

Na svaki od pet stubova, kao i ispod mosta biće postavljena dekorativna rasveta, koja će, ovaj simbol auto-puta, učiniti još impozantnijim u mraku.

To će bez sumnje tako i biti, s obzirom da se Moračica nalazi u nenaseljenom delu Podgorice, tik uz kanjon Morače.

Kada je u pitanju stepen završenosti radova na auto-putu, on je oko 90 odsto. Prioritetna deonica Smokovac-Uvač-Mateševo, auto-puta Bar-Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Prosečni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim deonicama kreće se od 5.100 do 8.300 vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20.000 vozila.

Izgradnja prve deonice auto-puta će koštati 809,6 miliona evra. Od tog iznosa, 85 odsto t.j. 688,16 miliona evra će obezbediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto t.j. 121,44 miliona evra je učešće države Crne Gore.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije, pokazala je socio ekonomska analiza tog projekta.

KOMENTARIŠI