Foto: Urban City

Novi Avalski toranj, jedan od simbola Beograda, svečano je otvoren na jučerašnji dan 2010. godine, na istom mestu gde je bio stari, srušen u NATO bombardovanju 1999. godine.

Tog 29. aprila 1999. oko 22.40, televizije i radio-stanice ostale su neme. NATO je sa dva projektila srušio toranj na Avali, koga su smatrali jednim od najlepših TV repetitora u Evropi i svetu.

Foto: Urban City / B.P.

Bio je jedini toranj koji je za presek imao jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje. Raščišćavanje ruševina počelo je u leto 2005. godine, a radovi na novoj građevini deset meseci kasnije.

Foto: Urban City / B.P.

U novembru 2009. godine Avala i Beograd opet su dobili simbol prepoznavanja. Novi toranj je izgrađen po savremenim standardima, prema seizmološkim propisima, uz poštovanje arhitektonskog dizajna prethodnog, koji su projektvoli Uglješa Bogunović, Slobodan Janjić i Milan Krstić.

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Sa visinom od 204,5 metara, najviša je građevina na Balkanu. Njegova konstrukcija može da izdrži zemljotres do 9,2 stepena Merkalijeve skale, a vrh antene napravljen je od nesagorivih materijala.

Posetiocima je na raspolaganju letnja terasa- Vidikovac na 122-om metru. Dva lifta na novom tornju kreću se brzinom od tri metra u sekundi i do otvorenog vidikovca se stiže za nepunih 40 sekundi.

Više od milion građana uključilo se u akciju obnove Avalskog tornja i pomoglo izgradnju. U prikupljanju sredstava učestvovalo je i više od 500 umetnika, sportista i privrednika.

Foto: Urban City // B.P.

Najzaslužniji donatori i učesnici akcije ostavili su otiske svojih dlanova. Prva je to učinila slikarka Olja Ivanjicki, a među 200 otisaka nalaze se i dlanovi akademika Matije Bećkovića, Milorada Pavića, Dušana Kovačevića i tenisera Ane Ivanović i Novaka Đokovića.

Avalski toranj novije istorije svečano je otvoren 21. aprila 2010. godine i predat u nadležnost Javnog preduzeća “Emisiona tehnika i veze”. Za oko tri metra viši od starog, ponovo je najznačajniji stub telekomunikacija, a zbog lepote je i turistička atrakcija.

KOMENTARIŠI