Bajatović: Ako zahladni, pustićemo grejanje sutra

Bajatović: Ako zahladni, pustićemo grejanje sutra

Foto: Urban City / B.P.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da Srbija ima dovoljne zalihe gasa za predstojeću zimu.

“Ako je stvarno miholjsko leto, zašto da ne uštedimo? Ali niko nije doneo odluku o pomeranju grejne sezone, ali ako bude doneta, mi ćemo je poštovati”, naveo je Bajatović na TV Prva.

“Hoćemo da period trošenja gasa iz skladišta počne što kasnije, jer bi morali čim počne malo hladno da ‘vučemo’ gas iz sladišta”, rekao je on.

“Želimo da što više uštedimo baš zbog toga ako se desi neka nesreća ili neko miniranje nečega”, rekao je on.

Dodao je da je trenutni cilj da se pravljenjem što više struje iz gasa popunjavaju deponije uglja.

Rekao je da struju ne uvozimo već 15 dana, a da se značajno popravila i hidrologija.

Naveo je da su donete odluke o nabavci dodatnih količine lož ulja, nafte i dizela, kako bi svaka toplana u Srbiji koja ima mogućosti mogla da radi na alternativni energent, bar mesec dana ako dođe do neke eksplozije na gasovodu.

Napomenuo je da su podmorske cevi Severnog toka na 170 metara dubine, pa relativno brzo popravljaju dok su cevi Turskog toka pod morem na 2.200 metara.

“Ako zahladni pustićemo daljisko grejanje sutra, ali još uvek nije hladno. Ne znam kakava će odluka biti na kraju. Svi daljinski sistemi su provereni i tehnički osposobljeni i mogu da startuju”, rekao je on.

Dodao je da lokalne samouprave o tome odlučuju, ali i poručio da od smrzavanja ove zime neće biti ništa.

Istakao je da će temperatura će biti po uredbi, što znači 20 stepeni, plus minus jedan stepen i da će se to održati.

“Zašto ne bi uštedeli, umesto da potrošimo 50 miliona kubnih metara gasa više od 15. oktobra do 1. novembra. Koliko će nam ta ušteda značiti ako neko ne daj bože na moru bombarduje Turski tok”, rekao je on.

Dodao je da će cene grejanja biti takva da može da je plati svako ko ima najčešću ili minimalnu platu.

Istakao je da veća cena od 416 dolara za 1.000 metara kubnih gasa do koje dolazi zbog promene formule neće uticati na račune građana, jer država plaća razliku.

“Za privredu povećanje cene gasa sigurno neće biti veliko. O tome će se odlučiti uskoro”, rekao je on i dodao da će se možda razmišljati o minimalnom povećanju cena za industriju.

Bajatović je rekao i da se BIA, policija i kontra-obaveštajne službe, bave sa kolegama u regionu bezbednošću gasovoda.

Dodao je da će i lokalno stanovništvo biti angazovano da pomogne, a naveo je da je dobijena i satelitska zaštita tog objekta.

Na pitanje šta bi imao da poruči ministarki Mihajlović koja je ranije rekla da bi Srbijgas mogao da ima bolje rukovostvo, Bajatović je rekao da je to večita utakmica “Zorane i Dušana”, “ko je Amerikanac, a ko Rus”.

“Mislim da bi zbog nekih promašaja, neki kvalitetniji ljudi trebalo da vode Ministarstvo energetike. Postavio bih možda i neko pitanje, ali sam siguran da ne bih dobio pametan odgovor”, rekao je on, ali nije rekao koje je to pitanje.

KOMENTARIŠI