Foto: Pexels / ilustracija

U Srbiji se, prema gruboj računici, svakog dana rentira više od pola miliona nekretnina, ali tek jedan odsto njih za to plaća porez.

Ni posle popisa stanovništva, koji je u toku, neće se znati tačan broj stanova koji se iznajmljuju, jer se ti podaci prikupljaju u statističke svrhe.

“Mi imamo pitanje koje se odnosi isključivo na domaćinstvo. Kada dođemo u stan u kome se nalazi privremeno prisutno lice, to je na primer student iz Kikinde koji studira u Beogradu, ono je privremeno prisutno lice, znači nije domaćinstvo, ne postavljamo mu to pitanje. Dakle, popisom nećemo dobiti broj stanova koji se rentiraju”, naglašava Petar Korović iz Zavoda za statistiku.

U većini evropskih zemalja stanovi se izdaju posredstvom agencija koje vode računa o tome da porez i svi ostali troškovi budu plaćeni. Stanodavci plaćaju porez, ali zato ne moraju da jure nesavesne zakupce zbog neplaćenih računa. S druge strane, ako u rentiranom stanu nastane šteta, polise osiguranja to nadoknađuju. Tako su cene rentiranja stabilne, a zakupci zaštićeni.

KOMENTARIŠI