I Bambi iz Požarevca zainteresovan za kupovinu Baninija

I Bambi iz Požarevca zainteresovan za kupovinu Baninija

Za kupovinu kikindskog Baninija zainteresovana je i Industrija keksa Bambi iz Požarevca, uz IM Matijević i Jafu iz Crvenke.

Te tri kompanije zasada su, po ceni od 500.000 dinara, otkupile tendersku dokumentaciju pred prodaju, koja će biti održana 21. aprila u Kikindi u 12 sati, u Centru za stručno usavršavanje, izjavila je stečajna upravnica Baninija Dragana Galić.

Prema nekim ranijim informacijama, za kupovinu Baninija zainteresovano je desetak kupaca iz zemlje i inostranstva – Francuske, Italije, Rusije i Belorusije, a svi oni mogu da uđu u trku za kupovinu ako tendersku dokumentaciju otkupe do 16. marta.

Poznata kikindska fabrika, koja je u stečaju od aprila prošle godine, prodaje se na osnovu odluke Privrednog suda u Zrenjaninu. Stečaj je pokrenut na osnovu zahteva Societe Generale banke kako bi naplatila svoja potraživanja od oko 15 mil EUR, jer nije mogla da vrati novac.

Još 2013. Banini je ponudio unapred pripremljeni plan reorganizacije, ali su poverioci prošle godine konstatovali da taj plan nije ispoštovan, dok je zastupnik Baninija tvrdio suprotno. Nakon toga, pogone Baninija i oko 500 radnika zakupilo je preduzeće Konditori Malenčić.

Problemi Baninija počeli su 2010, kada se fabrika kreditno zadužila kod banaka radi izgradnje novog pogona na Teremijskom drumu. Ubrzo su počele da stižu visoke rate kredita koje su se uvećavale pa je fabrika sve više zapadala u dugove.

Vlasnik Industrije mesa Matijević Petar Matijević potvrdio je svoje interesovanje za kupovinu Baninija, ističući da još proučava dokumentaciju, uz konstataciju da se “ta firma svakako ne bi ni prodavala da valja”.

KOMENTARIŠI