Foto: Pixabay // ilustracija

Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” objavio je preporuku o primeni buster doze vakcine protiv kovida 19.

“Batut” je objavio da se, na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za imunizaciju, a prema Stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije u Republici Srbiji, buster doza vakcine protiv kovida primenjuje kod svih osoba kod kojih je završena primovakcinacija.

Buster doza prima se nakon najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Fajzer-Biontek) ili vektorske vakcine (Gam-KOVID-Vak tj. sputnjik, Astra-Zeneka), navodi “Batut”.

Kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (Sinofarm), buster doza prima se nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze.

Takođe, kako je precizirao “Batut”, buster doza prima se nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama – osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu.

Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza, objavio je “Batut”.

Ukoliko se Gam-KOVID-Vak (sputnjik) vakcina primenjuje kao buster doza, daje se prva komponenta navedene vakcine, dodaje Institut za javno zdravlje Srbije.

KOMENTARIŠI