Beba koja je bila stara svega jedan dan ostavljena je u korpi ispred jedne od kuća u mestu Mali Crniće pre mesec dana. Dečak nazvan Tadija danas se nalazi u hraniteljskoj porodici i ima sve uslove za dalji rast i napredak.

– Centar za socijalni rad je obavio posao vrlo profesionalo, prebacio je dečaka u hraniteljsku porodicu i danas smo im došli u posetu – rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, govoreći o malom Tadiji, dečaku koji je pre mesec dana ostavljen u korpi, na snegu u mestu Mali Crniće.

Dete je zbrinuto na najbolji način i ovo je primer da država brine o svoj deci. Mali Tadija se nalazi u sigurnim rukama, dodao je on.

– U narednih par meseci će se utvrđivati porodično pravni status deteta i određivati njegova dalja sudbina. Da li će se okončati postupak usvojenja ili smeštaja u hraniteljsku porodicu ili eventualno ukoliko se nađu njegovi roditelj, ili srodnička porodica, da se smesti u tu porodicu – rekao je Dragan Vulević, posebni savetnik ministra zadužen za socijalnu zaštitu.

Ovo je drugi slučaj napuštanja maloletnog deteta u poslednjih šest meseci, u vrlo neuslovnim okolnostima, podsetio je. Ono što je najvažnije, je da je Centar odmah odredio lično ime deci, pronašli im staratelje, upisali ih u matičnu knjigu rođenih i obezbedili im dalju zaštitu u okviru optimalnih uslova za njihov dalji rast i razvoj, istakao je Vulević.

Kako je podsetila Dijana Mirković, direktor Centra za socijalni rad u Malom Crniću, odmah po dobijanju informacije da je pronađeno dete, stručni tim je krenuo na lice mesta, gde su već bili doktori lokalnog doma zdravlja.

– Doktorka je pregledala bebu i okupala, a žena koja je dete pronašla, utoplila ga je i unela u svoju kuću do dolaska radnika. Nakon toga Centar za socijalni rad je kontkatirao bolnicu i dobio informaciju da je beba dečak u prvom danu života, da je opšte stanje deteta dobro i da je zdravo, kao i da je pronađeno dva sata nakon rođenja. Centar za socijalni rad će u skladu sa porodičnim zakonom, standardnim procedurama stručnog rada da preduzme mere iz naše nadležnosti. Bebu smo 12. febrara ove godine iz požarevačke bolnice zbrinuli smeštanjem u hraniteljsku porodicu. Hraniteljici smo predali dokumentaciju o detetu, obezbedili smo zdravstvenu zaštitu deteta koju hraniteljica može da koristi za lečenje deteta do dobijanja zdravstvene zaštite, napravili smo ugovor o hraniteljstvu i obezbedili smo jednokratnu novčanu pomoć za bebu – rekla je Mirković.

– Na osnovu pregleda ustanovljeno je da je dete u dobrom opštem stanju, kao i da je u pitanju novorođenče u prvom danu života. Dečak je težak tri kilograma i 450 grama, uredne vitalne funkcije i njegovo stanje se prati jer je sada u najosteljivijem delu života – rekla je tada za “Blic” dr Danica Nedeljković, načelnica Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Požarevcu.

Međutim, Tadiji je u prvom trenutku nadenuto potpuno drugačije ime.

– Bio je mokar, ruke i noge su mu bile jako crvene. Videla sam da je umotan u pocepani stolnjak i stavljen na plavi peškir u korpu koja je bila prekrivena dečjim ćebetom. Čim sam ga umotala u jamboliju i stegla uz sebe odmah se smirio i zaspao. Potom su stigli doktori iz Doma zdravlja u Malom Crniću, okupali ga, sredili mu pupčanu vrpcu koja nije bila dobro podvezana i odvezli u bolnicu u Požarevcu. Nazvali smo ga Srećko, a kasnije sam čula da ga i lekari tako zovu – ispričala je Bojana Topalović koja je pronašla bebu.

 

KOMENTARIŠI