Bekić: Sledeće nedelje možemo očekivati 4.000 novoobolelih

Bekić: Sledeće nedelje možemo očekivati 4.000 novoobolelih

Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou, navodi za RTS član Kriznog štaba i direktor Doma zdravlja Savski venac profesor Zoran Bekić.

Zoran Bekić, je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da se povećava broj obolelih na dnevnom nivou, kako među odraslima tako i među decom.

“Brojevi su ponovo počeli da rastu toga smo svi svesni. Početkom juna smo imali 300 inficiranih pacijenata dnevno, a sada je taj broj negde oko 2.500 i više. Svake nedelje se uveća broj zaraženih pacijenata za 50 odsto”, navodi Bekić.

Dodao je da je u junu bilo jedno do dvoje novoobolele dece nedeljno, a sada imamo otprilike dvoje ili troje dnevno, u petak je bilo četvoro dece.

“Sada imamo oko 200 hospitalizovanih pacijenata, ali svaki dan postoji povećan broj prijema u odnosu na otpuste. Ako pogledamo takav trend sigurno je da ćemo u narednih nekoliko nedelja možda doći i do četvorocifrenih brojeva za hospitalizovane pacijente. Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou”, ocenjuje Bekić.

Ukazuje da će se, kako dani prolaze, povećavati broj obolelih na dnevnom nivou, ali i broj hospitalizovanih i broj preminulih od posledica kovida-19.

“Tokom leta i jeseni očekujem da će ti brojevi samo da rastu. Kako rastu brojevi hospitalizovanih pacijenata, naravno da imamo uvek ugrožene pacijente koji su tada u težem stanju, sigurno će rasti i broj preminulih osoba”, navodi gost Jutarnjeg dnevnika.

Ukazuje da već sada raste pritisak na kovid sistem u Srbiji

“Na primer u Domu zdravlja Savski venac odakle ja dolazim u junu smo imali 30 ili 40 pacijenata dnevno, sada ih imamo 150”, navodi  Bekić.

Najčešće se, ukazuje gost Jutarnjeg dnevnika zaražava radno sposobno stanovništvo i mladi.

“Oni su najviše u kontaktima, najmanje su imunizovani i oni su ciljna grupa kod kojih se najviše vidi taj procenata zaražavanja, mada on postoji u svim starosnim grupama”, kaže Bekić.

Govoreći o simptomima koji su karakteristični za kovid u ovom talasu, navodi da su to – povišena temperatura, bol u grlu, kostima, mišićima, kašalj.

“Ali možemo da kažemo da poslednjih dana viđamo nešto teže kliničke slike sa povišenom telesnom temperaturom”, ističe Bekić.

Ukazuje da smo došli do sedmog talasa korone.

“Mislim da smo stekli jedno iskustvo i znamo šta nas čeka u budućem periodu. Ali, moramo poći od sebe i pokazati pre svega ličnu odgovornost i prema sebi i prema svojim najbližima”, zaključio je Bekić.

KOMENTARIŠI