Foto: Urban City // B.P.

Prugovo je ovog vikenda po četvrti put domaćin manifestacije „Boj na Prugovu”.

Ove godine manifestacija se održava 16. i 17. jula.

Manifestacija je nastala vođena idejom da se otrgne od zaborava istorijska činjenica da je borba za oslobođenje Požarevca od Turaka krenula bitkom koja je vođena u hrastovoj šumi u Prugovu i koju istoričari nazivaju „Bitka na Prugovu“.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Požarevca koju organizuje Turistička organizacija Grada Požarevca. “Boj na Prugovu” posetiće u nedelju i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

Na manifestaciji biće promovisan ljubičevski višeboj, biće održana fijakerijada, Trka za dukat. Posetiocima će se predstaviti i mali voltižeri KD “Knez Mihailo”, udruženja će predstaviti slatka i slana umetnička dela. Biće i folklora, ali i takičenje u pečenju prasića i riblje čorbe, kao i trubači.

Istorijat

Učešće Prugovaca u Prvom i Drugom srpskom ustanku (pod voždom Karađorđem i knjazom Milošem) nije posebno zabeleženo, ali je svakako bilo veliko, sudeći po pesmi Mihajla Krstića BOJ NA PRUGOVU, koja je objavljena 1909. godine u njegovoj zbirci Pesme. Naime, posle Boja na Vincima i Boja na Ranovcu, Boj na Prugovu je bio poslednji udarac Turcima pred njihovo napuštanje Požarevca, u kome su vekovima boravili, dok im je sedište dugo bilo u Lučici, iz koje su upravljali nahijom.

Prugovo je dobilo ime, kako kažu predanja i zapisi putopisaca, tako što su brat i sestra blizanci izorali prugu oko sela plugom kog su vukli volovi blizanci. Na taj način selo se štitilo od kuge.

Najstariji pisani podatak o nastanku Prugova potiče iz 1467. godine, a nalazi se u Braničevskom tefteru, turskoj administrativnoj knjizi, koja se čuva u Carigradu i gde se kaže da je Prugovo te godine imalo 17 poreskih glava i 2 udovice. Poređenja radi, Lučica je imala 24, a Poljana 14 poreskih glava.

KOMENTARIŠI