Beograd dobija novi simbol, toranj od 75 m (FOTO)

Beograd dobija novi simbol, toranj od 75 m (FOTO)

Kolegijum Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) usvojio je detaljan plan o izgradnji novog Kontrolnog tornja na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla".

Toranj će biti visine 75 metara, najviši u ovom delu Evrope i među deset najviših na svetu, saopštila je SMATSA.

Izgradnjom novog tornja, SMATSA ide u korak sa planovima Vlade Srbije o davanju u koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla”, jer će svojom novom tehničkom opremom omogućiti dalji rast saobraćaja i realizaciju svih planova budućeg koncesionara, navodi se u saopštenju.

Svi detalji tehničke dokumentacije, kako se dodaje, biće završeni do juna 2018. godine, a radovi će početi na jesen 2018. godine i trajaće godinu dana. Toranj će biti izgrađen na zemljištu SMATSA doo Beograd i finansiran iz sopstvenih prihoda, bez opterećivanja budžeta Srbije i Crne Gore.

“Stari toranj je napravljen 1962. godine, kada smo imali saobraćaj od 300 aviona godišnje, koliko danas imamo u najopterećenijem satu. Ovo arhitektonsko remek delo,omogućiće još bolju vidljivost aerodromskih površina i bolje uslove rada”, kažu.

U objekat će biti ugrađena nova tehnologija u skladu sa evropskim regulativama i standardima, zgrada će biti energetski efikasna i izgrađena od ekoloških materijala.

“Ovo je i za Kontrolu letenja veoma važan projekat, jer ćemo na jednom mestu, u istom dvorištu, imati Oblasnu, Terminalnu i Aerodromsku kontrolu letenja”, navodi se.

KOMENTARIŠI