Učešće u izboru za nagradu Aurea 2016, obezbedili su zahvaljujući razvoju beskontaktnog čitača, koji je kao takav bio među jedinstvenim u svetu. Multifunkcionalni beskontaktni čitač, namenjen očitavanju 2DQR kodova, NFC kartica i tagova, kao i NFC telefona, već se primenjuje na autobuskim stanicama i bazenima u Srbiji, a stručnjaci Digital Logic-a i dalje rade na njegovom usavršavanju.

Trenutno imamo više od 1.000 autobusa pod našom opremom, a dalje usavršavanje pojeftiniće prodaju papirnih karata i omogućiti validaciju karata koje su prodate online. Za ovo će nam biti potreban strateški partner, kao što je neki od GSM provajdera. Uređaj nažalost još nismo plasirali na inostrano tržište, ali kada budu finalizovane najnovije izmene, koje su sada u obliku prototipa, sledi sertifikacija a nakon toga i inostrana prodaja – kažu u požarevačkoj kompaniji.

Kako objašnjavaju, čitače usavršavaju prelaskom na savremenije mikrokontorlere sa većom brzinom obrade i TCP/IP Stack-om. Veća brzina je omogućila da čitač QR kodove isčitava brže i u višoj rezoluciji, dok su TCP/IP Stack i WEB server omogućili veći stepen autonomije jer sada više nije potreban računar da bi multifunkcionalan uređaj radio. Zbog ovog se, kako ističu, nadaju i povećanju proizvodnje i prodaje ovog uređaja.

Podsetimo, prvi prototip NFC 2DQR Barcode čitača uspešno je testiran tokom 2015. godine u okviru sistema prodaje karata i kontrole pristupa na bazenima, kao i na sistemima za elektronsku prodaju karata u javnom prevozu. Uređaji se mogu primeniti gde god postoji potreba za kontrolom pristupa ili evidencijom prisutnosti: u objektima muzeja, koncertnih dvorana, sportskih objekata, sportsko-rekreativnih centara, autobuskih i železničkih stanica, a čitač je prošle godine dobio i posebnu nagradu Diskobolosa.

Novi čitač koji radi 10 godina bez struje i kablova
digital_logic_080316

Tokom prošle godine u kompaniji Digital Logic testirali su i novi uređaj TWR ili “total wireless reader”. Reč je o revolucionarnom proizvodu koji će moći da radi 10 godina bez struje i bez ijednog kabla. Ovaj NFC čitač može se zalepiti za staklo ili staviti na vrata tako da korisnici svojim mobilnim telefonima ili karticama mogu da se evidentiraju, a da se sve to bežično prenosi do željenog servera.

Novi uređaj su prošle godine poslali i na testiranje u inostranstvo, te dobili povratne informacije šta treba da dorade.

Moramo modifikovati ovaj uređaj tako da koristi standarne dimenzije baterija, a ne specifične litijumske. Razlog za ovu izmenu jeste to što danas u supermarketu možete naći baterije sa trajnošću više od 10 godina, što bi dalje omogućilo da sam korisnik može ugraditi/zameniti bateriju. Ovo bi takođe pojednostavilo izvozne procedure, budući da transport baterija avionima komplikuje carinske procedure – objašnjavaju u Digital Logic-u.

U 2017. godini požarevačka kompanija planira da predstavi i novu seriju NFC uređaja sa SAM modulom i RF boosterom. U planu je i da kod svojih uređaja primene BT Low Power tehnologiju i razviju 7-inčni NFC uređaj koji će biti baziran na RPi platformi, što će omogućiti lako programiranje na različitim programskim jezicima, kao i na različitim platformama, pošto RPi podržava Linux, Android i Windows 10.

KOMENTARIŠI