Biblionet je stručni skup koja već deset godina sa uspehom promoviše bibliotečko-informacionu delatnost u Srbiji. On na jednom mestu okuplja direktore gotovo svih javnih biblioteka i najeminentnije srpske bibliotekare.

Na Biblionetu se, kroz brojne programe, razgovore i prezentacije, razmenjuju iskustva i prikazuju primeri dobre prakse.

Skup snažno i direktno doprinosi razvoju naučno-istraživačkog, stručnog i praktičnog rada u bibliotečko-informacionoj delatnosti u Srbiji.

Biblionet se realizuje pod okriljem Zajednice matičnih biblioteka Srbije, asocijacije koja okuplja sve matične biblioteke u Srbiji.

Narodnu bibliotekuIlija M. Petrović” Požarevac predstavljale su direktorka Vera Zarić Mitrović, Katarina Beli, Renata Minić i Dragana Glišić.

Foto : Urban City

Na otvaranju, u Čitaonici umetnosti Biblioteke Grada Beograda, učesnicima su se obratili Milan Lazović, podsekretar za kulturu Grada Beograda, Laslo Blašković, predsednik Zajednice matičnih biblioteka Srbije i upravnik Narodne biblioteke i Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke Grada Beograda.

Foto : Urban City

Prvog dana konferencije predavanja su održali gosti iz inostranstva: Tobi Grinvalt (Pitsburg, SAD), direktor za digitalnu strategiju i tehnološke integracije u Karnegi biblioteci u Pitsburgu, na temu ,,Zatvaranje kruga: zajednica, kontradikcije i evolucija biblioteka”, Kristofer Spalding, zamenik direktora za platforme otvorenog koda i zajednicu EBSCO (SAD), na temu ,,FOLIO: Osnove nove platforme za pružanje bibliotečkih usluga”, i Rob Dejvis, nezavisni konsultant u oblasti bibliotekarstva, na temu ,,Biblioteke i tehnologija: kretanje u korak s vremenom”.

Foto : Urban City

Pred skupom su govorili i gosti iz regiona, Kristijan Benić iz Gradske knjižnice u Rijeci (Hrvatska), na temu ,,GKR 2010 – inovativni projekti riječke Narodne biblioteke u Evropskoj prestonici kulture” i Luana Malec iz Centralne biblioteke ,,Srečko Vilhar” Kopar (Slovenija), na temu ,,E-usluge u slovenačkim bibliotekama – primer regionalne biblioteke Kopar”. Nakon predavanja su usledile radionice koje su vodili Tobi Grinvalt i Rob Dejvis.

Uoči konferencije svečano je dodeljena nagrada ,,Đura Daničić” višem bibliotekaru Ostoji Prodanoviću, nekadašnjem direktoru matične Biblioteke ,,Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

Foto : Urban City

Drugi dan konferencije bio je obeležen brojnim predavanjima kolega iz zemlje, ali i regiona. Predavanja su održali Višnja Cej i Ivančica Đukec Kero iz Knjižnice Grada Zagreba, Marjan Špoljar iz Gradske biblioteke u Ljubljani, David Runco iz Centralne biblioteke ,,Srečko Vilhar” iz Kopra, Dimitris Protopsaltou, direktor Kulturnog centra Fondacije ,,Stavros Niarhos” iz Atine, a iz Srbije: Aleksandra Erdevički Tomić, Nikola Purić, Mirjana Nešić, Marija Radulović, Jasna Brkić, Violeta Đorđević, Milica Matijević, Ivana Janošević, Dušica Murić, Violeta Milošević, Dunja Novaković, Jelena Podgorac Jovanović, Ivana Todorović, Bojana Vukotić i Milenko Markov.

Foto : Urban City

U subotu 16. septembra, učesnici konferencije posetili su Dvorski kompleks Dedinje gde ih je pozdravio Aleksandar II Karađorđević.

KOMENTARIŠI