Biblioteka “Srboljub Mitić” Malo Crniće proslavila 140. rođendan

Biblioteka “Srboljub Mitić” Malo Crniće proslavila 140. rođendan

Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću, proslavila je svoj 140. rođendan i na prigodan način obeležila stočetrdesetogodišnje trajanje ljubavi,  prema knjizi i pisanoj reči. Brojnim gostima, među kojima su bili: Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće; Goranka Stević, predsednica Skupštine opštine; Aleksandar Marković, pomoćnik predsednika Opštine; Dragan Mitić, zamenik načelnika Opštinske uprave; direktori osnovnih škola, javnih preduzeća i ustanova, odbornici SO, članovi Opštinskog veća, Upravnog odbora biblioteke,  zavičajni pisci i dr.

Foto: Urban City

Program su započeli vokalni solisti Slavko Čupić i Zoran Jovanović iz Beograda i Ivana Rudić – prva ženska gitara Srbije. Potom se prisutnima obratila direktorka biblioteke, Danijela Božičković Radulović, koja je pozdravila prisutne i saopštila rezultate tradicionalnog konkursa „Div Stigu“ u oblasti književnog stvaralaštva i likovne kulture.

Foto: Urban City

Dobitnici nagrada su:  Anđela Stanisavljević , OŠ „Milisav Nikolić Boževac ; Marijana Miličević, OŠ „Draža Marković – Rođa“ , Smoljinac; Anđela Stevanović, OŠ „Đura Jakšić“,  Toponica ; Sofija Prvulović, OŠ „Moša Pijade “, Malo Crniće ;  VG. „Maslačak“, Malo Crniće;   VG„Zmaj“, , , Smoljinac, VG „Crvenkapa“, Topionica; VG „Miki“ Crljenac; “Zeka“, Malo Crniće; VG „Šapice“, Šapine; Angelina Mladenović,  OŠ „Milisav Nikolić“ – Boževac;   Ivana Ivić, OŠ „Moša Pijade“ –  Malo Crniće;  Sofija Stojićević, OŠ „Draža Marković Rođa“ – Smoljinac; Jovana Todorović , OŠ „Moša Pijade“ Malo Crniće; Anđela Perić OŠ „Draža M. Rođa“ – Smoljinac;  Nikolaj Pekić, OŠ „Moša Pijade“ – Malo Crniće; Kristina Mićić, OŠ „Draža Marković Rođa“ Smoljinac; Marko Perić, OŠ „Đura Jakšić“, Toponica;  Lorena Miljković, OŠ „Draža Marković Rođa“ –Smoljinac; Miljana Stevanović, OŠ „Đura Jakšić“ – Toponica. Nagrade su uručili: Predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević i predsednica Skupštine opštine, Goranka Stević.

Foto: Urban City

Miroslav Mitrović, predsednik Upravnog odbora biblioteke „Srboljub Mitić“, uručio je nagrade i priznanja korisnicima biblioteke, koju su poneli titulu „Čitaoca godine“: Perić Novak, Savić Mateja, Radojević Snežana i Spasić Danica.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević:

„…Svakim danom iz godine u godinu trudimo se da nam biblioteka bude sve lepša i lepša. Svi mi iz rukovodstva Opštine, zajedno sa zaposlenima u ovoj ustanovi dajemo maksimom da ova kuća blista i da u najboljem svetlu pokažemo veličinu i moć knjige. Širimo ideje, upijamo znanja, jer samo tako možemo doprineti boljoj sutrašnjosti, jer samo obrazovan čovek može stvarati bolju budućnost i dobar odnos sa ljudima. Ono što moramo usaditi u um naših najmlađih je navika čitanja. Upravo je ova ustanova temelj tog cilja. Svi se dobro sećamo bajki svojih baka, uspavanki naših majki, prvih recitacija, ali i prvih nastupa. Raditi na sebi i stalno se usavršavati je nešto što nema kraja. Niko od nas nije savršen, ali istovremeno svi stremimo ka savršenstvu. Pokloniti nekome knjigu znači podariti mu moć, jer moć je znanje, a ono je ovde svuda oko nas. Treba otvoriti svaku knjigu, jer su njima i ideje i vizije, borbe i nevolje, ali i ljubav koju moramo imati u sebi i nesebično je deliti sa drugima. Kao što veliki Servantes kaže: „Nema knjige, a da se u njoj nešto dobro ne nađe“. Siguran sam da u ovoj kući, ništa nije slučajno, nije slučajan raspored nameštaja, niti raspored sedenja, niti koja slika će visiti na zidu. Iz toga zaključujem da ni ovaj dan za obeležavanje dana naše Ustanove nije slučajan. Danas se ujedno sećamo i Servantesa, ali i Šekspira, a kada smo već kod Šekspira, ne mogu a da ne spomenem i onu poznatu „ O, biti ili ne biti – pitanje je sad“. Poznavajući zaposlene u biblioteci siguran sam da će biti, da će trajati i da će nam svaki dolazak u biblioteku biti prijatniji od prethodnog, ne samo izgledom ove ustanove, već i brojem sadržaja, koje će uz osmeh, ljubazno ponuditi i da će svaki čitalac poželeti da se vrati bogatiji, za jedno književno delo, koje je pročitao. Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava, jer sam zaista ponosan književni rad, naši pisaca. Poštovani prijatelji, dragi domaćini, želim vam srećan Dan biblioteke, 140 godina postojanja, mnogo čitalaca,  a  za bolje uslove ćemo se zajedno potruditi“, rekao je predsednik Mališa Antonijević.

Foto: Urban City

Ova godina je godina jubileja u Malom Crniću, 140. godina postojanja biblioteke i 150 godina od dolaska češke porodice Bajloni u Srbiju. O češkoj porodici Bajloni i o niti koja čvrsto vezuje njihov dolazak u Malo Crniće i razvijanja kulture i čitalačke svesti kod meštana ovog kraja, govorila je Zorka Stojanović:

„…Ova porodica nije osećala potrebu samo da gomila bogatstvo, već stvarali i dobar ugled. Deo prihoda mlina investirali u izgradnju crkve, škole, uličnog osvetljenja, pozorišta i čitaonice. Čitalište u Malom Crniću, poznatije kao „Družbena čitaonica“ osnovano je 14, januara 1879. godine. Prema podacima iz 1880. godine, u prvom polugodištu imala je 13 članova, a do kraja godine 18. Godišnja članarina bila je 12 dinara. Čitaonicu nije pomagala tadašnja opština, ali je veliku pomoć primala od vlasnika malocrnićkog mlina Ignjata Bajlonija i njegovih sinova, koji su osim pretplate za novine: „Srpske novine“, „Istok“, „Težak“ i „Politiku“, obezbeđivali prostorije, potreban inventar, pa se pretpostavlja da je bila veoma dobro opremljena. Pismeni meštani Malog Crnića su pored navedenih novina mogli da pročitaju i listove kao što su: „Srpska zora“, „Javor“, „Hrvatski vjesnik“, „Zastava“, „Srpski list“, „Videlo“, „Neven“, „Gospodarski list“, i dr. Bilo je ukupno 15 periodičnih publikacija, od toga 5 na stranim jezicima i to dve na češkom i tri na nemačkom jeziku. Osim pomenute periodike, ova čitaonica je imala i 46 knjiga.

Foto: Urban City

Ne zna se tačno koliko je dugo čitaonica u Malom Crniću radila, ali ono što je urađeno za vreme njenog postojanja, vredno je pažnje. Popularne su bile „čitaoničke besede“, organizovane kao vrsta zabave za meštane. Prilagođavane su ukusu slušalaca, tako da je pored zanimljivih beseda zastupljena kako narodna, tako i umetnička muzika…“, rekla je Zorka Stojanović.

„Hajde da ne budemo licemerni i lažno skromni. Možemo slobodno da kažemo da smo uspeli. Od letnje scene napravili smo čitaonicu i salu za promocije. Od hodnika – galeriju. Od direktorske kancelarije – odeljenje za decu, a to jeste uspeh.  Iza svakog uspeha ostaju strah i nesigurnost – kao i iza svakog neuspeha. Razlika je samo u upornosti, volji i istrajnosti. Ako to postoji, rezultati su neizbežni. Koliko energije uložiš, toliko će ti se vratiti. Naše je da stalno, uvek iznova, iznova pokušavamo. Jer, nismo rođeni da prespavamo život. Dante Aligijeri završio je svoju „Božanstvenu komediju“ rečima: „Ljubav koja pokreće sunce, i ostale zvezde“. Mi koji se bavimo šerenjem kulture, i negovanjem izgovorene i zapisane reči, ljubavlju i strašću činimo sve što je u interesu meštana naše Opštine, prvenstveno najmlađih, jer, deca su naša budućnost i budućnost opstanka…“, rekla je direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“, Danijela Božičković Radulović.

Foto: Urban City

KOMENTARIŠI