Bitka za minimalac: 11.000 RSD više?

Bitka za minimalac: 11.000 RSD više?

Ukoliko se ne dogovore predstavnici sindikata i poslodavaca, odluku o minimalcu onda donosi država, i to je do sada obično bila praksa

Nije tačno da su sindikati tražili povećanje minimalca za 5.000 dinara, već za 11.000, rekao je Duško Vuković, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije.

On je gostujući u Jutarnjem programu TV Prva rekao da su tražili da radni sat bude plaćen 209 dinara.

“Bio sam iznenađen i sa ovih 5.000 dinara, a sa ovim sam zapanjen“, kaže na to Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Prema njegovim rečima, sindikati i treba da traže povećanje, ali moraju da budu realni koliko je to moguće, da ne bi cela država „bila na minimalcu“.

Kako je rekao, prvo mora da se poveća mogućnost naše privrede, kao što je rast BDP da bi mogli da povećavamo zarade. Posebno, jer, objašnjava, veći minimalac traži i povećanje ostalih zarada.

Kao predstavnik poslodavaca ističe da su spremni da prihvate bilo koji iznos uz određenu kompenzaciu kao što je na primer, povećavanje neoporezivog dela zarade.

“Ne razumem logiku nekih poslodavaca da se povećava minimalac samo na osnovu rasta BDP. Moramo da pružimo radnicima i neku vrstu zadovoljstva“, kaže Vujović.

To je moguće, kaže i kroz određenu poresku politiku:

“Onaj ko prima minimalac ne treba uopšte da plaća porez, ali onaj koji ima preko 200.000 ne sme da plati samo 10 odsto“.

I Atanacković je saglasan da ne bi trebalo da se oporezuje minimalna zarada.

Kako kaže Vuković, sindikat smatra da je relano povećanje od minimalca i navode da se neće braniti da je tako.

“Da li je moguće da vi stalno živite u nekoj krizi, ako podaci govore da rastemo. Izašli smo iz teških političkih i ekonomskih vremena, trebalo bi da živimo bolje, ljudi više nisu spremni da primaju malo“, kaže on.

Ukoliko se ne dogovore predstavnici sindikata i poslodavaca, odluku o minimalcu onda donosi država, i to je do sada obično bila praksa.

KOMENTARIŠI