ROKERI U MANTIJAMA: Monasi Petar i Teofil iz manastira Tumane sviraju Iron...

ROKERI U MANTIJAMA: Monasi Petar i Teofil iz manastira Tumane sviraju Iron Maiden /VIDEO/

Jeromonah Petar i monah Teofil, koji su u akustičnoj verziji izveli hit grupe Iron Maiden “Wasting Love”, postali su apsolutni hit na internetu širom regiona, a video spot u produkciji portala Headliner.rs za samo tri dana na YouTube-u pogledalo je skoro 70.000 ljudi

Jeromonah Petar i monah Teofil, koji su u akustičnoj verziji izveli hit grupe Iron Maiden “Wasting Love”, postali su apsolutni hit na internetu širom regiona, a video spot u produkciji portala Headliner.rs za samo tri dana na YouTube-u pogledalo je skoro 70.000 ljudi.

Snimak kako dva monaha iz manastira Tuman, kod Golupca, na akustičnim gitarama izvode hit legendarnih metalaca prenela je većina relevantnih portala u regionu, a njihova odluka da obrade baš pesmu grupe Iron Maiden izazvala je brojne reakcije u komentarima na portalima i na YouTube-u. I dok jedni hvale njihov originalan i hrabar način da duhovnost i pravoslavlje i na ovaj način približe mladim generacijama, ima i tvrdokornijih stavova, odnosno onih koji veruju da su na taj način odstupili od pravoslavnog i monaškog duha.

Jasno je, međutim, da je pozitivan stav prema njihovom potezu i ovoj zaista neobičnoj odluci u velikoj meri prevladao, i da je većina onih koji su pogledali spot dobro razumela reči igumana manastira Tuman, Dimitrija, koji je rekao da je “sve što je Bog dao čoveku samo po sebi usmereno na dobro, pa samim tim i muzika”.

Možda najjednostavnije objašnjenje ovog fenomena koji je prodrmao region dao je jedan od korisnika YouTube-a, koji je u komentaru imao jasnu poruku za one koji bez argumenata “sude” ocu Petru i ocu Teofilu:

“Za ‘sudije’: Cane (frontmen Partibrejkersa) kaže: ‘Rokenrol je popularna muzika, muzika našeg doba. Da sam rođen u Prvom srpskom ustanku bio bih guslar’. Dakle muzika je samo izraz, način, sredstvo izražavanja. Bog vas neće pitati koju ste muziku slušali, već da li ste pomogli bližnjem i da li ste živeli po Jevanđelju.”

Za one koji još možda nisu imali prililiku da čuju, ovako monasi iz Tumana sviraju “Wasting Love”:

https://youtu.be/J49w5D2Eh4w

KOMENTARIŠI