Žagubica posle poplava: Ostali samo goli zidovi

Žagubica posle poplava: Ostali samo goli zidovi

U Žagubici je i dalje na snazi vanredna situacija. Skoro nedelju dana posle poplava, i dalje se uklanja mulj, a uništeno je pokućstvo

U Žagubici je i dalje na snazi vanredna situacija. Skoro nedelju dana posle poplava, i dalje se uklanja mulj, a uništeno je pokućstvo.

Komisije su obišle sve pogođene poplavom u Žagubici. Oštećeno je 250 domaćinstava, odnosno 400 stambenih i 200 pomoćnih objekata. Mnoge kuće su prizemne, pa danima ljudi ne mogu da žive u njima, piše RTS.

Oko sto volontera je svakodnevno na terenu. Odneto je više od 100 kamiona mulja, a sa muljem i čitavo pokućstvo. Ostali su samo goli zidovi i beton.

Domovi, dvorišta i ulice uništeni su do neprepoznavanja.

Žagubica, Foto: Igor Germanović / Facebook

“Traktor komšijin mi je slučajno spasao život. Da nisam mogao da preplivam. Pet metara, nema više da dođem do žene. Ja sam morao da sedim u traktoru dok je bujica nailazila. Vrata, balvani, sve je bilo na vratima. Da je bilo noću, ne bi ostali živi”, kaže Staniša Dunić.

“To su se izlivale septičke jame, seoski je kraj – uginulo je dosta životinje. U kući apsolutno nije ništa za upotrebu”, priča Danijela Perić.

Pripadnici vatrogasne jedinice već su evakuisali ljude, kada je komandir Radiša Simeonović shvatio da je voda stigla i do njegove kuće u kojoj su spavale sedmogodišnje ćerke.

“Verujte, ne znam ni ja sam kako sam stigao do kuće, ali znao sam da moram da stignem da spasim svoje devojčice”, kaže Radiša.

Mnogi ne mogu da se vrate u svoje kuće. Decu meštani mogu da ostave u vrtiću, a u javnoj kuhinji mogu da jedu svi koji nemaju više ni noževe ni viljuške zbog poplave.

Sada struju imaju svi, osim pojedinaca za koje bi to bio rizik.

Prema prvim analizama voda je hemijski ispravna. Sutra se očekuju bakteriološki rezultati.

Pored domaćinstava, uništena su i dva ribnjaka. Uginulo je oko 100 tona pastrmke.

U pomoć su pritekli i pripadnici Vojske Srbije, a njih je danas obišao i ministar odbrane Aleksandar Vulin. “Što god je Vojska Srbije veća, opremljenija i brojnija, život u Srbiji je mirniji i lokalno stanovništvo gde god je u problemu može da računa na svoju vojsku”, rekao je ministar.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović zahvalio je vojsci na pomoći.

“Zatražili smo pomoć i od Vojske Srbije i u rekordnom roku na teren je stiglo 30 vojnika iz garnizona Zaječar, koji sa našim volonterima, saniraju posledice svega što nas je zadesilo”, rekao je Pavlović.

Kada se Tisnica izlila promenila je izgled dvorišta, domova i ulica. Voda je odnela kompletne identitete ljudi. Medicinsku dokumentaciju, lična dokumenta, uspomene. Voda je trajno promenila ono što su oni bili.

Računi za pomoć poplavljenima u opštini Žagubica

Dinarski: 840-2978740-33

Devizni: 840-135770-24

KOMENTARIŠI