„Blek sabat“ odsvirao poslednji koncert

„Blek sabat“ odsvirao poslednji koncert

Engleski bend „Blek sabat“, koji važi za začetnika hevi metal muzike, odsvirao je poslednji koncert i zauvek se oprostio od publike.

Dvosatna svirka održana je u NEC areni u Birmingemu, a veterani su izveli 15 pesama. Poslednje druženje sa publikom završili su prvim hitom – čuvenom pesmom Paranoid.

Trake i baloni su padali na binu dok se 68-godišnji pevač Ozi Ozborn zahvaljivao obožavaocima na podršci koju je bend imao tokom gotovo pet decenija.

Turneja nazvana simbolično The End Tour počela je u januaru prošle godine u SAD, a „Blek sabat“ je održao 81 koncert širom sveta  u Australiji, Aziji, Evropi, Severnoj i Južnoj Americi.

Bend „Blek sabat“ osnovao je Ozi Ozborn 1968. godine sa gitaristom Tonijem Ajomijem, basistom Gizerom Batlerom i bubnjarem Bilom Vordom.

Ozborn je napustio grupu 1977. godine, kada je mesto pevača zauzeo Roni Džejms Dio, ali se vratio 1997. godine.

Vord nije svirao sa bendom od 2012. godine, a Ozbornu, Ajomiju i Batleru se prodružio bubnjar Tomi Klufetos, kao i klavijaturista Adam Vekman.

Klavijaturista čuvene britanske hard rok grupe Džef Nikols, koji je svirao sa „Blek sabatom“ tokom osamdesetih i devedesetih, preminuo je od raka pluća krajem januara.

Obožavaoci grupe su izvođenje poslednje pesme na poslednjem koncertu mogli da gledaju uživo putem Fejsbuka.

„Hvala vam, laku noć, mnogo vam hvala“, rekao je Ozborn, nakon čega je grupa uz ovacije napustila scenu. Ovaj put zauvek.

https://youtu.be/GDriD9nltNY

 

KOMENTARIŠI