Foto: Urban City // B.P.

Prugovo će za vikend, 15. i 16. jula po treći put biti domaćin manifestacije „Boj na Prugovu”.

Manifestacija je nastala vođena idejom da se otrgne od zaborava istorijska činjenica da je borba za oslobođenje Požarevca od Turaka krenula bitkom koja je vođena u hrastovoj šumi u Prugovu i koju istoričari nazivaju „Bitka na Prugovu“.

Što se tiče ovogodišnjeg programa, u subotu, 15. jula od 16 časova na programu je fudbalski turnir “Carev kup”, dok će od 20 časova nastupiti folklorni ansambli.

U nedelju, 16. jula od 13 časova počinje takmičenje u pečenju prasića, zatim od 14 časova takmičenje u kuvanju riblje čorbe “Resavski kotlić”.

Od 15 časova izložba i takmičenje udruženja žena, “Trka za dukat” na programu je od 18.30, od 19 časova održaće se koncert dečijih folklornih ansambala, dok je od 20 časova na programu koncert Snežane Babić Sneki. Takođe će u nedelju tokom celog dana biti organizovano i druženje sa srednjovekovnim vitezovima.

ISTORIJAT

Učešće Prugovaca u Prvom i Drugom srpskom ustanku (pod voždom Karađorđem i knjazom Milošem) nije posebno zabeleženo, ali je svakako bilo veliko, sudeći po pesmi Mihajla Krstića BOJ NA PRUGOVU, koja je objavljena 1909. godine u njegovoj zbirci Pesme. Naime, posle Boja na Vincima i Boja na Ranovcu, Boj na Prugovu je bio poslednji udarac Turcima pred njihovo napuštanje Požarevca, u kome su vekovima boravili, dok im je sedište dugo bilo u Lučici, iz koje su upravljali nahijom.

Prugovo je dobilo ime, kako kažu predanja i zapisi putopisaca, tako što su brat i sestra blizanci izorali prugu oko sela plugom kog su vukli volovi blizanci. Na taj način selo se štitilo od kuge.

Najstariji pisani podatak o nastanku Prugova potiče iz 1467. godine, a nalazi se u Braničevskom tefteru, turskoj administrativnoj knjizi, koja se čuva u Carigradu i gde se kaže da je Prugovo te godine imalo 17 poreskih glava i 2 udovice. Poređenja radi, Lučica je imala 24, a Poljana 14 poreskih glava.

KOMENTARIŠI