Premijerka Srbije Ana Brnabić apelovala je danas na građane zbog pandemije koronavirusa.

Brnabićeva je apelovala da građani pokažu odgovornost jedni prema drugima, ispolje neophodnu disciplinu i, kako je kazala, izdrže još malo u borbi protiv pandemije kovid-19.

“Svi mi treba da se ponosimo kako je zemlja do sada odgovorila na razne izazove. Da izdržimo samo još malo i poboljšamo disciplinu. Pokažimo odgovornost da sačuvamo i zdravstveni i ekonomski sistem”, poručila je Brnabić gostujući na Pinku.

Brnabić je dodala da bi epidemiološka situacija drugačije izgledala kada bi se smanjili brojevi zaraženih u Beogradu.

Ona je navela kako veruje da će sa sadašnjim merama i odgovornošću građana situacija popraviti, ali se država “neće libiti da uvede restriktivnije mere da bi se sačuvali ljudski životi ali i privreda”.

Kako je rekla, zahvaljujući privredi koja puni budžet moguće je pokriti enormne troškove u borbi protiv korone, kao i da je postignut najbolji “balans” kod uvođenja mera.

Navodeći da je Srbija još uvek u zelenoj zoni, ona je rekla da je zdravstveni sistem na nogama i da ima još slobodnih mesta u bolnicama. Ona je navela da su vlasti bile izložene “pritisku vanparlamentarne opozicije, koja je vanparlamentarna jer radi kako radi, ali su donošene mere u skladu sa onim što je preporučivao Krizni štab za borbu protiv korone.”

“Da smo njih slušali propali bismo i zdravstveno i ekonomski. Ovo nije politička borba i ne treba da situaciju koriste za glupe, jefitne, populističke poene. Narod nije glup i zna šta su pričali samo pre dva meseca a sada drugačije. A istovremeno njihovi kafići rade”, rekla je Brnabić.

Ona je, upitana da li se razmišljalo o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta, osnovnih i srednjih škola, kazala da su deca najbezbednija u školama i da su brojevi zaraženih komparativno mali.

“Mnogo smo na tome radili. Deca su disciplinovana, kao uostalom i njihovi učitelji i nastavnici. Na tome im svaka čast, ponašaju se veoma odgovorno”, uverava premijerka.

Prema njenim rečima, kada djaci napuste škole onda nema kontrole.

“Sedeće po kafićima, voziće se autobusima, odlaziće jedni kod drugih. Dok god može tako da ostane, da đaci idu na nastavu u školu, treba da idu. Važno je da nismo izgubili ni jedan jedini dan nastave”, kazala je Brnabić.

Dodala je da se zemlja i društvo uskoro nadaju vakcini, a da nakon toga kreće borba za ekonomski oporavak.

KOMENTARIŠI