Brnabić: Neće biti restrikcija struje, najgore je prošlo

Brnabić: Neće biti restrikcija struje, najgore je prošlo

Foto: Urban City / I.P.

Restrikcija struje u Srbiji neće biti, energetski sistem se polako podiže i najgore je prošlo, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je to rekla novinarima posle puštanja u rad platforme “eKonsultacije”.

Naglasila je da bi bezbednosne službe trebalo da provere sve što se desilo proteklog vikenda i istakla da je neverovatan toliki stepen neodgovornosti i nekompetentnosti u EPS-u.

“Neverovatno je da ispadne šest blokova. Morali su da postoje kontrolni mehnizmi”, rekla je Brnabić i dodala da je u ovom trenutku važno da se podignu svi blokovi, pojača otkopavanje uglja i uvoz smanji na minumum.

Na pitanje da li je smenom četiri direktora EPS-a stavljena tačka na utvrđivanje odgovornosti, ona je rekla da nismo imali restrikcije nijedan dan i podsetila da su u februaru 2012. bile restrikcije za privredu, koja je zbog toga izgubila stotine miliona evra.

“Nije imao ko tada da pozove na odgovornost, jer nije bilo medija koji su smeli da postave pitanje koje se nije sviđalo vladajućoj garnituri, a danas imamo brojne medije koji pitaju da li je smena direktora dovoljna”, navela je Brnabićeva.

Kako kaže, to pokazuje koliko se Srbija promenila i koliko je veća demokratičnost u društvu.

“Ne znam da li je ovo (smene u EPS-u) kraj te priče, videćemo, ali ćemo još dugo pričati o tome i odgovornosti zašto se to desilo”.

Na pitanje da li su validne odluke v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića, s obzirom na njegov v.d. status, Brnabić je rekla da su v.d. funkcije problem u javnoj upravi na šta je, kako kaže, ukazivala i EU, ali da se taj problem polako rešava.

Na pitanje “kakva je sudbina Grčića”, premijerka je kazala da se o tome ne priča u medijima.

“Nismo ovde da pričamo o sudbini Grčića, videćemo. On razume kolika je njegova odgovornost”, rekla je ona i dodala da 2012. nije postojala svest o odgovornosti.

KOMENTARIŠI