Brnabić povodom izveštaja ODIHR-a: Tačka na sve laži o krađi izbora

Brnabić povodom izveštaja ODIHR-a: Tačka na sve laži o krađi izbora

Foto: Urban City / I.P.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti povodom izveštaja ODIHR-a o izborima u Srbiji održanim 17. decembra 2023. godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da izveštaj ODIHR-a koji će biti objavljen kasnije u toku dana konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice i priče o krađi izbora koje su se pojavile u javnosti nakon izbora održanih u Srbiji 17. decembra prošle godine.

Ona je na konferenciji za novinare o izveštaju ODIHR-a rekla da se obraća javnosti zbog izveštaja koji se u pojedinim medijima pojavio u toku jučerašnjeg dana.

“Najvažnije je, nakon višemesečne nestabilnosti, krize koju su kreirali određeni mediji, NVO, druge strukture, hiljadama laži koje su plasirane svaki dan putem određenih medija i društvenih mreža i kanala komunikacije, stigao je finalni izveštaj o izborima koji stavlja tačku na sve laži i besmislice i krađi izbora”, rekla je Brnabić

Ona je naglasila da joj je žao što konferenciju drži pre objave finalnog izveštaja, ali je činjenica da to radi jer su određeni mediji Junajted grupe, iako izveštaj nije finalizovan, počeli da navode stvari iz izveštaja.

“Imali smo i juče razgovor sa ODIHR. Ovako nešto se nikada ni u jednoj zemlji nije desilo i pokazuje ozbiljno nepoštovanje prema izveštaju. Dobro je da je ODIHR video sa čim se suočavamo. To su besmislice od ljudi koji nisu mogli da sačekaju i morali su da požure da kreiraju lažni narativ”, rekla je Brnabić.

– Vlada Republike Srbije osuđuje sve one koji su koristeći javne resurse i medije izvršili napad na svoju zemlju. Kada pogledate preporuke, jasno je da su u Srbiji bili fer, pošteni i transparentni izbori, u skladu sa demokratskim normama. Žao mi je što su neki ovo iskoristili za napad na svoju zemlju. Vlada će nastaviti da radi sa ODIHR i OEBS-om i sa implementacijom preporuka, izveštaj je neuporedivo objektivniji od nekih drugih posmatračkih misija, ne postoje nikakvi dokazi ni kritike u vezi sa onim što su neki nazivali krađom izbora. Ukupan broj sprovedenih preporuka je 13, uglavnom sprovedenih osam i delimično sprovedenih 33.

“Kada su u pitanju mediji, nakon aprilskih izbora 2022. godine u tom finalnom izveštaju imali smo pet preporuka, sada imamo dve preporuke koje se tiču medija. Valjda sve ovo govori da smo radili i da je situacija značajno bolja”, istakla je Brnabić.

KOMENTARIŠI