Brnabić: Prihvaćena dva od tri zahteva opozicije; Lazović: Rok do srede

Brnabić: Prihvaćena dva od tri zahteva opozicije; Lazović: Rok do srede

ANA BRNABIĆ, Foto: Urban City / I.P.

Kolegijum Narodne skupštine, koji je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić, završen je bez dogovora vlasti i dela opozicije oko daljih preporuka ODIHR-a za poboljšanje izbornih uslova.

Prihvaćena dva zahteva opozicije – da se formira nezavisna komisija za kontrolu i reviziju biračkog spiska i da javni servis počne da objektivno izveštava i da bude svima podjednako dostupan, kaže Brnabić. Treću tačku koja se tiče poklapanja beogradskih i lokalnih izbora ne možemo da prihvatimo, dodaje predsednica Skupštine. Radomir Lazović, jedan od predstavnika dela opozicije, ističe da oni insistiraju na ispunjenju sva tri zahteva. Razgovori se nastavljaju u sredu.

Kolegijum Narodne skupštine o primeni preporuka ODIHR-a iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine, završen je bez dogovora vladajuće koalicije i predstavnika dela opozicije.

Kolegijum je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnavić, a učestvovali su šefovi poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Brnabić: Prihvatili smo dva od tri zahteva opozicije

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je vladajuća koalicije prihvatila dva od tri zahteva opozicije – da se formira nezavisna komisija koja bi vršila kontrolu i reviziju biračkog spiska i da javni servis počne objektivno da izveštava i da bude svima podjednako dostupan.

Istakla je da je jedini zahtev koji, kako kaže, nisu mogli da prihvate – tačka kojom se traži da beogradski i izbori na lokalu budu održani istog dana.

“Treću tačku ne možemo da prihvatimo, jer zadire duboko u demokratske norme i principe, jer se traži da se nekom nasilno skrati ili produži mandat. Onda nemate ni Ustav ni demokratiju. Izašli smo u susret i prethodnoj vladi i gradskoj skupštini, jer smo skratili mandat za tri godine, pošto su izbori bili 2022.”, navela je Brnabić.

Nisu se pojavili Ekološki ustanak i lista Branimira Nestorovića

Naglasila je da su predstavnici opozicije, a posebno “Srbije protiv nasilja”, ispostavili tri zahteva, a da je ona, da bi se dijalog koji je proticao normalno i civilizovano nastavio, promenila temu kolegijuma, i da su počeli da pričaju o zahtevima opozicije.

Zahvalila se predstavnicima opozicije koji su se, kako je rekla, nakon nekoliko poziva, konačno odazvali pozivu za kolegijum o poboljšanju izbornih uslova i primeni preporuka ODIHR-a.

“Hajde zajedno da radimo i da dokažemo da to možemo. Žao mi je što se nisu pojavili Ekološki ustanak i ‘Mi glas iz naroda Dr Branimir Nestorović’. Nadam se da će se pojaviti u budućnosti, moja vrata su otvorena”, poručila je Brnabić.

Podsetila je da ODIHR posmatra izbore u Srbiji od 1997. i da od tada nakon svakih izbora daje preporuke za poboljšanje izbornih uslova, kao i u svim drugim zemljama gde su pozvani da posmatraju izborni proces.

“Srbija je od 2019. do 2023. godine implementirala 54 preporuke ODIHR-a i formirala jedinstveni birački spisak koji je povezan sa centralnim registrom stanovništva, dok bivša vlast, koja je sada u opoziciji, nije implementirala nijednu preporuku”, istakla je Brnabić.

Lazović: Tražimo ispunjenje sva tri uslova, rok do srede

Predsednik poslaničkog klupa Zeleno-levog fronta Radomir Lazović potvrdio je da nije bilo dogovora i da je opozicija na kolegijumu iznela tri, kako je naveo, ključna zahteva.

“Traži se formiranje nezavisne komisije koja bi izvršila reviziju biračkog spiska pre novih izbora, da javni servis bude dostupan svim učesnicima izbora i da beogradski izbori budu održani istog dana sa lokalnim”, rekao je Lazović.

Istakao je i da su “dali rok vlastima do srede da ispune sva tri uslova” i poručio da neće pristati na, kako je rekao, novu izbornu krađu.

Vladajuća koalicija tvrdi da za odlaganje beogrdskih izbora nema zakonskog osnova. Zamenica šefa poslaničke grupe SPS-a Snežana Paunović kaže da beogradski izbori moraju biti raspisani u sredu.

“Moraju, finalno, da bi bili održani najkasnije drugog juna. To je crvena linija za održavanje beogradskih izbora”, istakla je Paunović.

Na kolegijumu šefovi poslaničkih grupa

Šef poslaničke grupe Novi DSS Miloš Jovanović poručio je da je opozicija, bez obzira na ideološke razlike, potpuno jednoglasna da se moraju izboriti za fer izborne uslove.

Razgovorima su prisustvovali predstavnici vladajuće koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, SVM-a, Stranke pravde i pomirenja, PUPS-a, Jedinstvene Srbije, a takođe su se odazvali i predstavnici opozicije iz koalicije “Srbija protiv nasilja” i koalicije “Nada” i drugi.

Među poslanicima koji su došli na razgovore bili su Milenko Jovanov i Nevena Đurić (SNS), Ivica Dačić i Snežana Paunović (SPS), Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Elvira Kovač (SVM), Radomir Lazović i Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Miloš Jovanović (Nova Demokratska stranka Srbije) i drugi.

Na dnevnom redu bile preporuke ODIHR-a, novi razgovori u sredu

Opozicioni poslanici su pre početka kolegijama predsednici Skupštine predali zahteve za poboljšanjem izbornih uslova.

Zahteve su potpisali predstavnici kolalicije “Srbija protiv nasilja” Marinika Tepić i Miroslav Aleksić i koalicije “Nada” Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović.

Kolegijum je sazvan sa jednom tačkom dnevnog reda, a to su konsultacije o daljim preporukama ODIHR-a iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine, a novi razgovor biće održani u sredu od 9 časova.

KOMENTARIŠI