Brnabić: Privredi će biti potrebna državna pomoć i u prvoj polovini 2021.

Brnabić: Privredi će biti potrebna državna pomoć i u prvoj polovini 2021.

Procene su da će državna pomoć privredi biti potrebna i tokom prve polovine iduće godine, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Nadamo se da privredi neće biti potrebna pomoć i da će biti bolja situaciji u smirivanju epidemije korona virusa, ali se spremamo da ako bude potrebno damo neki vid podrške u prvom i dugom kvartalu iduće godine”, rekla je Brnabić na predstavljaju istraživanja Američke privredne komore “AmCham” o uslovima poslovanja.

Istraživanje AmCham “Osmo prolazno vreme – poverenje i zadovoljstvo investitora” je pokazalo da članice tog udruženja smatraju da će i u narednoj godini biti potrebna državna pomoć sektorima najviše pogođenim pandemijom koronavirusa.

Državnu pomoć je do sada koristilo 40 odsto članica AmCham, uglavnom mala i srednja preduzeća.

Premijerka je rekla da ;će Srbija ove godine imati najmanji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od jedan odsto, a možda će biti i manji.Istakla je da Vlada nastoji da primenjuje mere koje treba da u vreme pandemije ublaže pad zaposlenosti i da bude sačuvan zdravstveni sistem.

“I u prvoj polovini 2021. verovatno ćemo nastaviti borbu i sa virusom i posledicama i za ekonomiju i za privredu”, rekla je Brnabić.

Komentarišući preporuke članica AmCham ona je istakla da se pokazalo kao korisno što se radilo u prethodnom periodu na unapređenju elektronske uprave, a da će sada prioritet biti vladavina prava i zaštita životne sredine.

Predsednik AmCham-a Zoran Petrović rekao da su privrednici položili težak ispit jer su se brzo organizovali kako bi sačuvali zdravlje ljudi i pripremili za poslovanje kako bi posledice epidemije bile što manje.

“Pandemija će i sledeće godine biti najveća prepreka u poslovanju”, rekao je Petrović.

On je rekao da je preporuka privrednika da se predje na potpunu onlajn komunikaciju sa državnim organima, kao i najviše novca iz razvojnog budžeta bude usmereno u obrazovni sistem, kao i zdravstvo i zaštitu životne sredine.

Ocena članica AmCham je da je efikasnost pravosuđa i dalje veoma niska, loše je ocenjena i efikasnost borbe protiv korupcije, a zatraženo je pojednostavljivanje poreskih i carinskih postupaka, kao unapređenje regulative koja se odnosi na devizno poslovanje.

Kompanije očekuju povećanje obima poslovanja

U 2021. godini većina kompanija članica AmCham-a (56 odsto) očekuje povećanje obima poslovanja i rast, dok 30 odsto planira novo zapošljavanje.

Neizvesnost koja prati pandemiju uzrokovala je da njihova očekivanja u proseku budu od petine do trećine niža nego u istom periodu prošle godine. Najoptimističniji pokazatelj je u vezi sa planiranim investicijama – dve trećine članstva planira da dodatno investira u narednoj godini.

Najveći izazov u narednoj godini 70 odsto članica vidi u nepredvidivosti pandemije, zatim u efikasnosti rada državne uprave 48 odsto, dok 46 odsto zamera nepredvidivost izmene i primene propisa.

Najveća administrativna opterećenja za članice proizilaze iz poreskih, carinskih i propisa iz oblasti deviznog poslovanja.

Ove godine je 65 odsto kompanija članica AmCham-a imalo pad poslovanja, a uticaj pandemije najviše se odrazio na pad investicija, zatim na pad profita i prihoda, dok je zaposlenost u najvećoj meri održana na nivou iz prethodne godine, navodi se u godišnjem AmCham istraživanju poslovne klime i poverenja investitora.

Istraživanje koje AmCham od 2013. godine sprovodi medju svojim članicama svake godine daje prikaz njihove ocene poslovnog okruženja u Srbiji, njihovog poslovanju u tekućoj i planovima za narednu godinu, kao i preporuke Vladi Srbije za poboljšanje poslovnog okruženja i oporavak privrede.

AmCham čini 200 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju više od 100.000 ljudi.

KOMENTARIŠI