Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da je u ovom trenutku bitnije da se govori o starim merama nego da se razmatraju nove, zato što ako se stare mere dosledno ne sprovedu, ni nove neće pomoći, poručivši da je zaustavljen eksponencijalni rast virusa, ali da je rano govoriti o poboljšanju situacije.

Janković je za RTS rekao da se virus mnogo raširio i da smo imali period intenzivnih kontakata i da je za sada cilj da se zaustavi pogoršanje i da se stvari stabilizuju.

Naveo je da je desetak dana neki minimum da bi se rezultati bilo kojih mera pokazali kroz broj novoobolelih, ali da, kada je reč o teže obolelim pacijentima, potrebno je još više vremena jer ta kriva kasni za onom koja pokazuje broj novozaraženih.

Međutim, Janković ističe da je važnije da vidimo da se mere sprovode, jer ako bude propusta u sprovođenju, onda one ostaju samo na papiru i neće pomoći.

Janković je rekao da još nije došlo do konkretizacije novih mera i da ostaje da se razmotri pitanje kontrole ulaska u zemlju stranih i naših državljana, dodavši da nikome ne može da se zabrani da se vrati u zemlju, ali da je potrebna kontrola da se situacije ne bi pogoršala.

Kako kaže, opcije su PCR test i karantin, ali sigurno ostaje epidemiološki nadzor i prijava, a videće se šta je izvodljivo.

Na pitanje kakva će biti epidemijska situacija pred Novu godinu, Janković je rekao da, ukoliko bi se poštovale sve mere, sigurno je da bi se videlo određeno pobošljanje, ali ne sigurno ne toliko da bi se opravdala masovna slavlja.

On je naveo da je najbitnije da se spreči svako okupljanje osim onog koje je nasušna potreba.

KOMENTARIŠI