Obuku je uspešno savladalo 197 polaznika koji će sledeće nedelje dobiti licence. Prvi dani septembra rezervisani su i za popravne ispite koji bi budući upravnici, kako je planirano, mogli da polažu u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu i Zrenjaninu. Proveravali smo kako izgledaju pripreme za prve radne dane profesionalnih upravnika.

“Odlučio sam da postanem upravnik zgrade jer sam razočaran uslovima stanovanja u ovoj zgradi ali i njenim okruženjem. Jedini način da to promenim je da postanem profesionalni upravnik”, kaže Karl Džordž Lund, profesionalni upravnik zgrade.

Penzionerske dane na održavanje svoje zgrade troši i Branislava. Lakši deo posla je ispred nje, jer je najteže – ispit od oko 600 strana – već položila.

“Konkretno protivpožarni aparati, sastav, delovi iz čega se sastoji, što mi je kao ženibilo teže, učili smo sastav lifta, sklopke, kad dođe do kvara šta je sve potrebno, a to sve mahom, mašinski inženjeri treba da uče i da rade”, ističe penzionerka Branislava Ivanović.

Ovi budući upravnici nameravaju da svoje usluge ponude i drugim zgradama. Mada kažu da njihovu novu profesiju već prate neistine.

“Ne može niko nikome da upadne u stan, ne može da uzima matični broj, da popisuje ljude po zgradi ako ljudi to ne žele. Sve odluke koje upravnik sprovodi su odluke vlasnika stanova“, ukazuje vlasnik firme “Moj upravnik” Dejan Turkalj.

Ipak, i pre nego što su zasukali rukave, znaju kako će zgrade izgledati posle njihovog mandata.

“Oslikaćemo hol koji je sada ruiniran, očistiti prostor oko zgrade, postaviti kante za đubre i napraviti park za decu”, najavljuje Karl Džordž Lund.

“Da ima protivpožarni sistem, da bude okrečena, da bude osvetljena, čista i da ima organizovano održavanje”, kaže Dejan Turkalj.

“I stepenice i ta bašta i sa spoljapšnje strane, ima tu još dosta stvari da se urade”, kaže Branislava Ivanović.

Sve svoje ideje moći će da unovče tek kada osnuju firmu.

I da grafita bude što manje na zgradama brinuće profesionalni upravnici. Koja će biti cena njihovih usluga za sada nije poznato. Jedino što se zna da će stanari svih zgrada morati da se odluče za profesionalnog upravnika, a ukoliko se o tome ne dogovore, dobiće prinudnog upravnika.

KOMENTARIŠI