Calvin Harris – čovek koji je redefinisao plesnu muziku

Calvin Harris – čovek koji je redefinisao plesnu muziku

Foto: Urban City / B.P.,

Svakog puta kada krenu da ga hvale da je najveći, on se našali da je možda najviši DJ. Sa skoro dva metra, to je tako, ali ovaj skromni momak ima još neke merljive stvari koje ga stavljaju ispred drugih.

Tokom petnaest godina, Calvin Harris napravio je jednu od najimpresivnijih muzičkih karijera svih vremena. Njegovih pet albuma redefinisalo je modernu muziku, a uz singlove, saradnje i remikse, inspirisao je buduće generacije producenata, dok su njegove zarade učinile da klinci maštaju o puštanju muzike kao ultimativnoj karijeri.

Prvo je pevušio o kućnim žurkama i dao svoju redefiniciju plesne muzike još 2007. godine na albumu I Created Disco. Iz andergraunda je glavom uskočio u top liste trećim albumom 18 Months, gde su mu vokali bili etablirana Kelis, ali i zvezde sa kojima je pokrenuo čitav novi fazon na radio stanicama – Ellie GouldingFlorence Rihanna. Ove tri dame sa svojim respektivnim karijerama danas imaju malo šta zajedničko, ali bez sumnje deo svoje popularnosti duguju produkciji Škotlanđanina. Kasnije ga je zvala Kylie Minogue da joj radi album, a Tiësto na svetsku turneju. Zapravo, svi su ga zvali, a on birao najveće i najbolje kojima će se odazvati.

Dugo nije pevao na svojim pesmama, pa ga je Pharrell nagovorio da ponovo počne. Kada je uradio sve što se može uraditi u elektronskoj plesnoj muzici, bacio se na fanki zvuk i pozvao sve u trenutku najveće na peti album – ArianuNickiFrankaMigoseKhalidaTravisa… I opet okupirao scenu, čak i u delovima do kojih ranije nije dostizao.

Koliko poznajete muzičke nagrade? Najveće u njegovoj zemlji su Brit, koje je osvajao i za koje je bio nominovan. Preko okeana ih ima baš mnogo, a najponosniji je sigurno na Grammy. Ima i prestižnu Ivor Novello, a u Latinskoj Americi proglašenje za omiljenog.

Njegov uspeh možemo da merimo i time da je prvi na Spotify-u probio milijardu, da je prestigao rekorde koje je Michael Jackson postavio, ali i činjenicom da ga je Forbes godinama za redom izdvajao kao najplaćenijeg DJa na svetu! U jednoj godini je zaradio 66 miliona, a smatra se da je među trideset najbogatijih muzičara na svetu!

Kome se zavrtelo u glavi od ovih cifara, neka se seti koliko su se vrtele, koliko se vrte i koliko nikada neće prestati, pesme kao što su We Found LoveOne KissSpectrum (Say My Name)I Need Your Love

Ne samo da je bio tu dok se formirala moderna festivalska kultura, već je direktno pravio njemu muzičku podlogu. Calvin je među prvima našao meru pevljivih hukova, stroge bas linije i melodičnih sintova koji su često služili kao refren, uprkos komandujućim vokalima pop diva.

Iako se trudio da se kloni tabloida, nije prošlo neopaženo da je dejtovao Ritu Oru, pa Taylor Swift na vrhuncu njene karijere. Danas je u stabilnoj vezi sa modelom Aarikom Wolf, sa kojom deli psa Borisa i mačora Gregga. U svojim vilama provodi vreme u teretanama, kojima je opsednut duži niz godina, ali tokom pandemije razvija i novi hobi. Sada ga sve ćešće možete naći na kolenima kako plevi svoju baštu u kojoj gaji većinu stvari koje kasnije jede – od paradajza, do šargarepe. Tu su i ovce i druge životinje za kojima navodno i sam čisti, a zvanično je po hektarima i ukupnoj proizvodnji njegova farma najveća organska na Ibici.

Sa Normani je radio nedavno, Sam Smith mu pevaju na „Promises“ gde odaju omaž kvir kulturi, Rag’n’Bone Man i „Giant“ i dalje odzvanjaju ulicama, „One Kiss“ sa Duom Lipom se čuje u svakom baru, pre dve godine je sa Weekndom izbacio „Over Now“, a prošle mu Tom Grennan gostuje na „By Your Side“. Calvin Harris ne staje!

Nema šta nije radio i skoro da nema gde nije bio! Skoro, jer nije bio na najboljem evropskom festivalu, što i sam vrlo dobro zna! To se ovog leta menja – Calvin Harris dolazi na EXIT, pa nas ovog leta na Glavnoj bini očekuje možda i najveći nastup u istoriji ovog festivala!

KOMENTARIŠI