Stigla oprema, počinju obdukcije umrlih od kovida u Srbiji

Stigla oprema, počinju obdukcije umrlih od kovida u Srbiji

Specijalista sudske medicine, profesorka Tatjana Atanasijević, izjavila je danas da je Institut za sudsku medicinu u Beogradu dobio bezbednu obdukcionu salu i uslove da se rade obdukcije pacijenata koji su umrli zbog kovida-19 ili sa kovidom-19, jer je obdukcija jedini nesumnjiv način da se utvrdi uzrok smrti.

Atanasijević je za RTS rekla da su u obdukcionoj sali obezbeđeni uslovi da se, kako u ovoj tako i u nekim budućim epidemijama zaraznih bolesti, obdukcije obavljaju u skladu sa svetskim standardima bezbednosti.

Dodala je da se prvi smrtni slučaj u Srbiji koji može da se dovede u vezu sa kovidom-19 dogodio 20. marta 2020. godine.

„Sada smo dobili sigurnu obdukcionu salu, opremljena je najsavremenijom opremom, urađena je po svim standardima koji su propisani za ovakvu vrstu sala. U sali imamo specijalni sistem ventilacije, koji omogućava negativan pritisak u prostoriji da vazduh iz prostorije ne može da ide van te prostorije, a izbacuje se kroz specijalni sistem ventilacije, prolazi kroz odgovarajuće filtere. To je veliki pomak”, objasnila je Atanasijevićeva.

Navela je da specijalni obdukcioni sto ima nishodnu ventilaciju, tako da usisava vazduh i na taj način je mogućnost širenja infetkitvnog agensa svedena na minimum.

„Sada smo spremni da radimo obdukciju, ovog momenta možemo da počnemo. Mi volimo da kažemo umrli od kovida i umrli sa kovidom. Nekada je ta distinkcija teška, ne možete precizno da se izjasnite da li je kovid taj koji je uzrokovao smrt ili je to u sadejstvu sa bolestima pacijenta. Obdukcija je jedini nesumnjivi način utvrđivanja uzroka smrti bez dileme”, bila je izričita Atanasijevićeva, prenosi Tanjug.

KOMENTARIŠI