FOTO: B.P.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, čeka nas nešto blaža i suvlja zima od dugogišnjih proseka. Najhladniji mesec ove zime biće januar ali će i on biti nešto blaži uz manje padavina.

Sudeći po prognozi na sajtu Accuweather “pravu zimu” možemo da očekujemo tek krajem januara, početkom februara, a i meteorolog Branko Sparavalo je, gostujući nedavno u “Probudi se” istakao da će ova zima biti malo toplija od proseka sa malo snega, možda tek u februaru bi ga moglo biti nešto više.

“Prošle godine je takođe bila jedna izuzetno topla zima, posebno početak… Generalno gledano u poslednjih 10 do 15 godina imali smo mnogo više toplih nego hladnih zima. Možda je samo jedna u tom periodu bila izrazito hladna ili dve sa dosta snega. Tako da ovo što govorimo mislimo na prosek unazad 30 godina, u ovih poslednjih desetak godina gotovo svaka zima je bila toplija od proseka”, rekao je .

Ipak, njegov kolega smatra da ne treba računati baš na prošlogodišnje vremenske prilike.

“Ne očekujemo da ova zima bude blaga kao prošla. Očekuje se da će srednja sezonska temperatura biti od nula do četiri stepena. Broj mraznih dana u nižim predelima biće od 40 do 65, to su oni dani kad je minimalna temperatura ispod nule, a maksimalna iznad. Predviđen broj ledenih dana, kad je celog dana temperatura u minusu, je od sedam do 20”, otkrio je meteorolog Slobodan Sovilj u nedavnom razgovoru za portal Nova.rs.

Ledeni dani bi, u tom slučaju, mogli da se nanižu tek krajem januara i u februaru, jer iako je po mesečnoj prognozi sneg u nekim krajevima srbije moguć već za vikend (19. i 20. decembra), dugoročna prognoza objavljena na sajtu RHMZ, najavljuje do kraja blaži i prosečno vlažan decembar, sa srednjom minimalnom temperaturom vazduha od 0.8ºC, a maksimalnom oko 7.3ºC. Mesečna suma padavina tokom decembra ostaće u granicama višegodišnjeg proseka.

Januar će, kako je navedeno, u većem delu Srbije biti prosečno topao i prosečno vlažan, uz moguće mrazeve, ali tek u trećoj dekadi meseca. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 5.5ºC, a mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 9 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

I februar će biti relativno blag i suv, s očekivanom prosečnom maksimalnom temperaturom od 8.8ºC. Mesečna suma padavina tokom februara biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 7 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

KOMENTARIŠI