Cela plata za polazak u školu

Cela plata za polazak u školu

Prvi septembar je na pragu, pa roditelji već prave računicu povodom opremanja đaka. Samo udžbenici, sveske, pernica i torba koštaju 150 evra

Prvi septembar je na pragu, pa roditelji već prave računicu povodom opremanja đaka. Samo udžbenici, sveske, pernica i torba koštaju 150 evra.

Prodaja udžbenika za predstojeću školsku godinu počeće 27. avgusta, dok će dostava knjižarama početi sutra, saopšteno je iz Zavoda za školstvo. Cena kompleta knjiga sa engleskim jezikom za prvi razred osnovne škole košta 43 evra, za drugi 50, treći nepunih 48, a za četvrti razred gotovo 60 evra. Roditelji petaka i šestaka moraće da se “isprse” za 67, odnosno 68 evra. Kupovina knjiga za sedmi i osmi najviše će istanjiti novčanik – po 94,20 evra, dok će za komplet udžbenika devetog razreda mame i tate morati da izdvoje 88 evra, pišu Novosti.

– U prodaji će se naredne sedmice naći i udžbenici za srednje stručne škole i gimnazije, a komplet za prvi razred koštaće 106, za drugi 88, za treći nepunih 80 evra i za četvrti razred gimnazije 59 evra – stoji na cenovnicima koji su već istaknuti u knjižarama.

Roditelji kažu da krajem avgusta izdaci za školu čine značajno izdvajanje iz porodičnog budžeta. Ivana K. sprema svoju devojčicu Taru za prvi razred osnovne škole i procenjuje da će joj za to biti potrebno oko 150 evra.

– To znači da ćemo kupiti komplet udžbenika za 43 evra i pernicu sa svom opremom, koja staje od 20 do 40 evra. Trebaju nam i sveske, koje su oko evro, ali i školska torba, koja je i više odo 40 evra. Naravno, želimo da kupimo torbu koja ima potrebne uloške za kičmu, podešavajuće tregere, pregrade… Naravno, tih 150 evra koje smo već izdvojili ne uključuju trošak za garderobu, patike, cipelice, čizme za kišu… Zaista treba dosta novca za opremanje prvaka, a mogu misliti kako je roditeljima koji imaju dvoje ili troje dece koja polaze u školu – ispričala je Ivana K.

Iz Zavoda za školstvo je najavljeno da će u knjižarama u Podgorici, Baru i Bijelom Polju onima koji kupe komplet udžbenika za osnovnu školu pokloniti knjigu koja je nastavnim programom za taj razred određena kao lektira.

– Osim toga, ako je vrednost trgovine iznad 50 evra, Zavod poklanja dve sveske mekog poveza – naveli su u toj instituciji.

Dodali su i da će knjižare u ta tri grada raditi i tokom vikenda pred početak školske godine, u subotu 1. i nedelju 2. septembra od 7 do 20 časova.

Uz to valja dodati i da pojedine opštine i ove godine dele besplatne udžbenike. U Sindikatu prosvete pozdravljaju to što opštine pomažu porodicama u opremanju dece za početak školske godine. Ipak, napominju da bi to trebalo da bude aktivnost države, da u budžetu postoji stavka koja će omogućiti da svi osnovci u Crnoj Gori imaju obezbeđene knjige.

Spremanje deteta za školu je ozbiljna stavka u porodičnom budžetu, i zato bi, da bi se olakšalo roditeljima, moralo postojati opredeljenje da se za sve učenike osnovnih škola obezbede besplatni kompleti knjiga. Kada se izračuna, danas je jednoj porodici potrebno i do 250 evra da kupi samo knjige i pribor za, recimo, dva đaka, a to je polovina prosečne zarade. Kad izdvoje toliko početkom septembra, od čega živeti do kraja meseca? – prokomentarisali su u Sindikatu prosvete.

Već godinama, a tako će biti i ove godine, u poslednjoj sedmici avgusta ovaj sindikat organizuje akciju prodaje ili poklanjanja korišćenih udžbenka, pa će roditelji moći da nađu polovne knjige po ceni koja je već godinama “jedan evro – jedan udžbenik”.

STARE KNjIGE NEUPOTREBLjIVE

– Akcija “jedan evro – jedan udžbenik” je dobra, ali se mora imati u vidu da se u pojedinim udžbenicima piše, rešavaju zadaci, naročito u radnim listovima, pa su te knjige neupotrebljive. Osim toga, i nastavni programi se menjaju, pa neke knjige koje su bile u opticaju prošle godine, ove godine već ne važe – rekla je Sloba R., koja za školu sprema dva đaka, jednog za drugi razred gimnazije, a drugog za deveti razred osnovne škole. Zaključuje da čak ni mlađi brat od starijeg ne može iskoristiti sve knjige.

KOMENTARIŠI