Čudan „engleski“ na sajtu eUprave

Čudan „engleski“ na sajtu eUprave

Na društvenim mrežama pojavio se video u kome, na sajtu eUprave, opcija “čitaj mi” govori na “čudnom engleskom jeziku”, sa potpuno pogrešnim izgovorom reči. Tim povodom, oglasila se i eUprava.

„Povodom sugestija građana u vezi sa korišćenjem naprednog softvera na Portalu eUprave za čitanje teksta kao pomoć slepim i slabovidim osobama koji u realnom vremenu prevodi napisani tekst na srpskom jeziku na govor i koji je implementiran još 2018. godine, Kancelarija za IT i eUpravu se zahvaljuje svim građanima koji daju sugestije za unapređenje“, navodi se u saopštenju eUprave.

Kancelarija podseća da je portal eUprave „kao centralna tačka komunikacije građana i privrede sa javnom upravom, dosegao čak dva miliona korisnika i da svake nedelje sve više građana komunicira sa javnom upravom preko interneta, korišćenjem računara ili mobilnog telefona“.

„Sve sugestije građana za unapređenje portala eUprava i njegovih funkcionalnosti su dobrodošle. Smatramo da samo zajedno sa korisnicima možemo unaprediti iskustvo portala eUprava, a sve sa ciljem da on bude još bolji i pristupačniji. Podsećamo da je u analizi Svetske banke za 2022. godinu istaknuto da je Srbija zauzela 4. mesto u Evropi i 11. u svetu po indeksu digitalne transformacije, dok je po izveštaju Ujedinjenih nacija, Srbija u 10 zemalja sveta po brzini rasta u razvoju elektronske uprave“, poručuju iz eUprave.

Dodaju i da „građani u Srbiji, zahvaljujući elektronskoj upravi, više nisu kuriri koji nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera“.

„Za samo šest godina od papirnih izvoda iz matičnih knjiga, koji su se nekada slali i autobusima, došli smo do eIzvoda na Portalu eUprava koji stižu u eSanduče korisnika i verodostojni su papirnom izvodu. Više od 170 miliona puta zaposleni u javnoj upravi su razmenili elektronske dokumente po službenoj dužnosti, oslobađajući građane obaveze da nose svoje papire od šaltera do šaltera“, poručuju.

KOMENTARIŠI