Da li grmljavina može da sprži televizore, kompjutere i mobilne telefone?

Da li grmljavina može da sprži televizore, kompjutere i mobilne telefone?

Mnogi ljudi se ne pridržavaju pravila da tokom velikih oluja isključuju televizore i računare jer smatraju da im udari groma ne mogu ništa. Da li je zaista tako?

Da li isključujete kompjutere i televizore tokom grmljavine? Ukoliko ne praktikujete to, trebalo bi da počnete.

Naime, odavno je poznato da udari groma i česti nestanci struje mogu izazvati kvarove, ili potpuno uništiti neke elektronske uređaje.

Napon struje koja “protiče” kroz kuću nije uvek konstantan. Nekada se desi da on padne ili naglo skoči, a u tim situacijama najviše trpe upravo elektronski uređaji. Nagli skokovi u naponu nazivaju se strujni udari i oni traju barem tri nanosekunde, a na njih mogu uticati brojni faktori, među kojima su i udari groma.

Sam nestanak struje može izazvati problem na hard disku ukoliko on u tom trenutku zapisuje neki veoma bitan fajl za operativni sistem, ali sam hardver neće doživeti nikakvu štetu. Međutim, nagli skokovi napona su glavni krivci za fizičke kvarove na elektronskim uređajima.

Primera radi, kod nas je standardni napon struje 220 volti, a udari groma mogu da oslobode napon od čak nekoliko miliona volti, što znači da postoji šansa da ukoliko on udari u vašu kuću ili negde blizu, bukvalno sprži neki od uređaja koji je u tom trenutku uključen.

Elektronski uređaji ne mogu da izdrže ovako visoke napone, pa ukoliko se desi da ih sprži grom, znajte da ne postoji nikakva šansa da se oni poprave.

Jedina zaštita je da isključite sve uređaje tokom velikih oluja iz utičnice. Na taj način ćete biti 100 odsto sigurni da se vašem televizoru ili računaru neće ništa dogoditi.

Takođe, bitno je napomenuti da ukoliko u vašoj kući nestane struje, prilikom njenog dolaska nikako odmah ne uključujete televizore i računare barem nekoliko minuta dok se napon ne stabilizuje.

Što se tiče mobilnih telefona, na njih gromovi nemaju uticaja. Struju ovim uređajima obezbeđuju baterije koje imaju zaštitu od gromova.

POGLEDAJTE SVE VESTI IZ KATEGORIJE TEHNODROM.

 

KOMENTARIŠI