Kad seva, i traktor je zaklon

Kad seva, i traktor je zaklon

Stručnjaci kažu da ne postoji idealna zaštita od udara groma, bezbednije u zatvorenom prostoru. Ne može se tačno predvideti gde će da udare. Izbegavati stabla, ne otvarati kišobran.

Idealne zaštite od udara groma – nema! Ako ste na otvorenom prostoru najbolje je da se sklonite u najbliži zidani objekat, ili u automobil, traktor ili kombajn, čije su metalne karoserije idealan Faradejev kavez jer struju pražnjenja odvode u zemlju. To bi trebalo da budu dovoljno sigurna mesta za zaštitu od udara groma. Ko ne uspe da stignete do takvih zaklona, najvažnije je da ne štrči, jer munja uvek traži najkraći put od oblaka do zemlje – kaže, za “Novosti”, elektroinženjer Milan Stevančević, stručnjak iz oblasti elektromagnetnih polja, sa kojim smo razgovarali posle tragedije u Pančevu, kada je od udara groma stradao sedmogodišnji dečak.

Ovih saveta, objašnjava naš sagovornik, trebalo bi da se pridržava svako kad započne nevreme praćeno munjama i grmljavinom. Čim se, kako kaže, primeti svetlucanje munja, koje još nisu “krenule” prema tlu, treba tragati za zaklonom, jer kad munje počnu da sevaju, ne može se predvideti gde će da udare.

– Ako u blizini nema zidanih objekata ili automobila, ne otvarajte kišobran i ne sklanjajte se pod usamljeno drvo – naglašava Stevančević. – Baš takva usamljena stabla treba izbegavati, naročito hrast i druge “tvrde” vrste drveća poput jasena, cera, oraha, bukve, trešnje i javora. Bolje je skloniti se pod grupu stabala ili u šumu, ali i tada valja biti oprezan i gledati da drveće za takvo “slonište” bude približno iste visine.

Naš sagovornik, takođe, podseća da grmljavina prosečno traje desetak minuta, ali da, ponekad, može da potraje i po nekoliko sati. Zato je, kaže, preventiva najvažnija.

– Svi koji planiraju radove u polju, najbolje da ih odlože ako su meteorolozi najavili grmljavine – savetuje Stevančević. – Oni koji se u slučaju grmljavine nađu blizu vodenih površina, takođe treba da potraže zaklon, a na plivanje da ne pomišljaju jer glava štrči, a voda je provodnik. Ako zbog najavljenih grmljavina nisu odložili pecanje, i pecaroši što pre treba da odlože udice i kišobrane i da se sklone do najbližeg zidanog objekta.

Poslednjih decenija mnogo se govori i o povećanoj mogućnosti udara groma, ako se, na otvorenom, tokom grmljavine razgovara mobilnim telefonom. Kada je o tome reč, mišljenja stručnjaka su različita, a naš sagovornik tu “vezu” isključuje:

– Nema opasnosti od mobilnih telefona, jer je njihova struja takozvana kondukciona i ne može da poveća verovatnoću od udara groma nekog ko razgovara mobilnim telefonom.

Požarevac, 20. jun 2019. Foto: N. Milanović // PRIVATNA ARHIVA

PRUŽANjE PRVE POMOĆI

Prilikom udara groma, kažu lekari, može da se izgubi svest, zaustavi disanje, zadobiju višestruki prelomi i opekotine. U zavisnosti od toga u kakvom stanju je povređeni, tako mu se i pruža prva pomoć.

– Najbitnije je odmah pozvati Hitnu pomoć – kaže dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda. – Ukoliko je pacijent svestan i diše, to su dobri znaci. Međutim, ako je bez svesti, a spontano diše trebalo bi ga okrenuti u bočni položaj. Na taj način se sprečava da jezik zapadne u grlo i uzrokuje gušenje, kao i da, ukoliko pacijent počne da povraća, može prirodno da izbaci taj sadržaj, a ne da mu se vrati u pluća. Ukoliko je pacijent bez svesti i ne diše, znači da srce prestaje ili će ubrzo prestati sa radom. Zato bi što pre trebalo započeti sa oživljavanjem pritiscima na grudni koš i davanjem veštačkog disanja. (I.K.)

TV MOŽE DA RADI

Besmisleni su saveti da se tokom nevremena praćenog grmljavinom, u kući isključe svi električni uređaji – kaže Stevančević. – Ma koliko da napolju grmi i seva, televizor, računar, telefoni i drugi električni uređaji mogu da rade. To što su oni uključeni ne može da prizove udar munje. Istina, bilo je slučajeva da ljudi stradaju kad im u kuću udari grom, ali uzrok sigurno nije to što su u to vreme gledali TV.

KOMENTARIŠI