URBAN CITY u Francuskoj: Proradio srpski inat, GANIP stigao do Skupštine Marselja

URBAN CITY u Francuskoj: Proradio srpski inat, GANIP stigao do Skupštine Marselja

Gradski ansambl narodnih igara i pesama Požarevac je učesnik 55. Internacionalnog festivala folklora u Marseju, u oblasti de Chateau Gombert. Od prvog dana, folklorci Požarevca pokazali su da su iskreni poštovaoci svoje kulture i tradicije, pa ih ni vremenski uslovi ni promena klime nisu naterali da se odreknu svog opanka i jeleka, pa su tako na svakom svom nastupu istupali u odnosu na ostale.

Međutim, već posle par dana boravka ovde, shvatili su da tretman nije isti za sve učesnike. Polazeći iz Požarevca, folklorci su sa sobom nosili agendu u kojoj jasno piše da su elektronski instrumenti strogo zabranjeni,da bi ih na samom festivalu zateklo to što ostali učesnici bez problema koriste električne instrumente,a organizatori na to zatvaraju oči. Pitali smo da li je to po propozicijama, rekli su – to je njihova nacionalna kultura. Skrenućemo našim čitaocima pažnju na to, da su se učesnici festivala iz Konga i Perua, zbog vrućine, na sceni pojavljivali u kratkim šorcevima i Reebok patikama, što ne verujemo da je tradicionalna garderoba tih zemalja, dok su naši folklorci dostojanstveno te iste vrućine trpeli u vunenim čarapama i opancima.

Foto: Z. Milovanović // Privatna arhiva

Juče su GANIP-ovci imali kratko predstavljanje ispred zgrade Skupštine u glavnoj ulici u Marselju, a kasnije ih je primio i predstavnik kabineta gradonačelnika Marselja, koji se zahvalio svim zemljama učesnicama ovog festivala na odzivu na poziv da učestvuju na festivalu.

Imaju folklorci Požarevca štošta da zamere organizatoru, od toga da su, umesto na obližnju plažu do koje se dolazi gradskim prevozom, poslati na plažu u uvali između dve planine, prelazeći pritom stenovitu stazu u dužini od 4km u papučama i japankama. Ali, Srbi su kao Spartanci pokazali da im se zaista ne može ništa kada se zainate, pa su i to izgurali preko svojih ledja, doduše sa po nekom ogrebotinom i po nekom puknutom papučom.

Folklorci su ovde još četiri dana, ali ovo što su do sada pokazali jasan je pokazatelj da su zaista bez konkurencije. Dvoje članova GANIP-a su čak ušli i u izbor za mis, što u ovoj konkurenciji nije uopšte naivno.

Tek sledi najbolje od GANIP-a, jer čuvaju zeca u rukavu za foto finiš ovog festivala.

KOMENTARIŠI