Samsung objavio da može daljinski da onemogući ukradene televizore

Samsung objavio da može daljinski da onemogući ukradene televizore

Foto: Samsung

Ovu funkcija je obelodanjena pošto su ukradeni televizori kompanije iz skladišta u Južnoj Africi.

Samsung je otkrio da njegovi televizori mogu daljinski da se onemoguće ukoliko kompanija sazna da su ukradeni. Ova funkcija se zove “Funkcija televizijskog blokiranja”, a Samsung kaže da je nedavno aktivirana u Južnoj Africi nakon što je prošlog meseca, tokom talasa protesta i nemira, veliki broj televizora odnesen iz skladišta kompanije.

Južnokorejski gigant navodi da je tehnologija “već instalirana na svim Samsung TV proizvodima” i “osigurava da televizore mogu koristiti samo zakoniti vlasnici sa dokazom o kupovini”. Međutim, iz Samsungovog opisa nije jasno da li je ova funkcija namenjena samo borbi protiv krađe velikih razmera ili će se ikada koristiti za pomoć pojedinačnim potrošačima.

Da bi funkcija blokiranja radila, Samsung mora da zna serijski kod ukradenog televizora. Kada se uređaj poveže na internet, on proverava svoj serijski kod na spisku na Samsungovim serverima i onemogućava sve TV funkcije ako pronađe podudaranje.

Blokiranje televizora ukradenih u Južnoj Africi bilo je verovatno relativno lako. Uzeti su iz Samsungovog skladišta, gde bi kompanija pratila svoj inventar. Moguće je da bi prosečan kupac čiji je televizor ukraden mogao da prijavi svoj serijski kod kompaniji kako bi ga daljinski onemogućio, ali nije jasno da li Samsung nudi ili planira da ponudi takvu uslugu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI