U Požarevcu je po 3. put održan Dan borbe protiv bele kuge, inače 7. po redu na nivou Braničevskog okruga.

U požarevačkoj matičnoj službi kažu da se u poslednje dve godine broj umrlih i rođenih kreće oko 1300, ili je broj rođenih manji.

U bolnici kažu da se godišnje kod njih rodi 1000 dece ili manje. Ono što uliva nadu, jeste ideja opštine Golubac koja od 2016. godine svakoj majci koja ima troje ili više dece, a koja je godinu i po dana bila na birou i isto toliko na adresi u Golupcu uplaćuje 25.000 bruto platu do detetove petnaeste godine, navodi RTS.

Za 3 godine, ovaj mali grad dobio je 19 porodica sa troje i više dece. Grad Požarevac subvencioniše vrtić za svu decu, daje jednokratne naknade za prvo i treće dete i finansiraju veštačku oplodnju.

“Od republike postoje dva ili tri pokušaja. U slučaju da su neuspešna grad Požarevac finansira ostale pokušaje u slučaju da je uspešna veštačka oplodnja. Parovi imaju mogućnost da se finansiraju i preko lokalne samouprave za drugo i treće dete”, kaže Bojan Ilić, predsednik skupštine opštine Požarevac.

Pored centralne manifestacije za decu, u okviru Dana borbe protiv bele kuge održan je i radni sastanak „Kako lokalna samouprava može da se bori protiv bele kuge”.

“Prvo da pokažemo poštovanje prema onima koji imaju troje i više dece privilegijama i povlasticama, da bi ograbrili ostale da krenu našim putem. To je jedini spas. 45 odsto, odnosno 800.000 porodica sa troje i više dece je sigurna garancija da će nas u budućnosti biti isto koliko i danas”, navodi Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu 3+.

“Jačanje ekonomije Srbije uzročno posledično sigurno će doprineti lakšem formiranju porodice mladima koji će pre odlučiti na rađanje dvoje, troje ili više dece, a u Srbiji su neophodne baš takve porodice”, navodi Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Dan borbe protiv bele kuge doneo je i karticu 3+ koja roditeljima sa troje i više dece donosi privilegije i popuste u raznim kompanijama 13 lokalnih samouprava u Srbiji koliko je do sada uključeno. Poziv važi za sve.

KOMENTARIŠI